Izvor: Blic, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crne liste UN i EU "potpuno proizvoljne"

"Crne liste" Saveta bezbednosti UN i Evropske unije, koje sadrže spisak lica osumnjičenih za terorizam,"potpuno su proizvoljne", zaključak je izveštaja švajcarskog parlamentarca Dika Martija, koji je na današnjem sastanku u Parizu usvojio Odbor za pravna pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

U do sada najoštrijoj osudi procedure UN po kojoj se određuju "crne liste" osumnjičenih za terorizam, Marti navodi primere koji ilustruju "opasno narušavanje osnovnih prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i sloboda, čak i u okviru institucija koje imaju mandat da ih štite i da se za njih zalažu". Oko 370 osoba širom sveta nalazi se na "crnoj listi" Saveta bezbednosti UN, što podrazumeva da su im bankovni računi blokirani i da im je zabranjeno da putuju. Oko 60 različitih grupa nalazi se, takođe, na ovim listama.

Odluka da se nađu na crnoj listi u nekim slučajevima je zasnovana na prostim glasinama, navodi se u nacrtu izveštaja o kome će glasati Parlamentarna skupština SE na januarskom zasedanju.

"Ovakve procedure - ako se uopšte mogu tako nazvati - ne omogućavaju nikakvu zaštitu onima koji su na listama. Kada neka zemlja predloži da se neko uvrsti na crnu listu, često ne daje nikakvo objašnjenje za takvu odluku, pa čak ni članovima Odbora za sankcije, koji pristaje bez saslušanja ili obaveštavanja osobe o kojoj je reč", stoji u izveštaju na osnovu koga je izglasan nacrt rezolucije.

Opisujući taj sistem, koji naziva "kafkijanski", Marti navodi da osobe koje su stavljene na listu "često i ne znaju ništa o toj odluci do trenutka kada pokušaju da izađu iz zemlje ili da koriste račun u banci". Švajcarski parlamentarac istakao je da "ne postoji procedura za nezavisno preispitivanje ovih odluka", što je nazvao "nečuvenim".

"Jedini način da neko bude skinut sa liste je da to zatraži njegova zemlja i da se sa tim slože svi članovi Odbora za sankcije. Najmanja primedba može da blokira proces", navodi se u izveštaju.

"Serijski ubica u Evropi ima više prava", rekao je Marti novinarima.

U svom izveštaju on ističe da je "šokantno videti da jedna međunarodna organizacija, čiji je cilj da afirmiše principe mira, tolerancije i pravde, sama koristi sredstva koja ne poštuju osnovne principe koji važe u bilo kojoj civilizovanoj zemlji kada je reč o ograničavanju individualne slobode: pravo na saslušanje, pravo da se podnese žalba nezavisnom sudu, pravo na nepristrasno suđenje i princip proporcionalnosti".

Ovakve procedure su "nedostojne" međunarodnih tela poput UN i EU i dovode u pitanje legitimitet "ciljanih sankcija" u borbi protiv terorizma, rekao je Marti novinarima u Parizu.

U isto vreme, države koje primenjuju ove sankcije rizikuju da prekrše obaveze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, istakao je švajcarski parlamentarac, koji je i autor izveštaja o ilegalnim zatvorima CIA u Evropi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.