Crna Gora slavi Dan državnosti

Izvor: Glas javnosti, 12.Jul.2012, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora slavi Dan državnosti

PODGORICA - U Crnoj Gori, nizom prigodnih manifestacija i svečanosti, danas i sutra biće obeležen 13. jul - Dan državnosti.

Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović prirediće večeras u Plavom dvorcu na Cetinju prijem povodom Dana državnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Na prijem su pozvani predstavnici političkog, kulturnog i javnog života, kao i diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Vujanović je doneo naredbu da se, povodom Dana državnosti, izvrši počasna artiljerijska paljba u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Premijer Igor Lukšić otvoriće danas, povodom Dana državnosti, više infrastrukturnih objekata na području Bara i Ulcinja.

U Podgorici će umetnici Marini Abramović biti urućena Trinaestojulska nagrada, najveće državno priznanje.

Laureati za 2012. godinu su i režiser Branko Baletić, ženski rukometni klub Budućnost i kompanija "13. jul Plantaže".

Nagrade će na svečanosti u Vili Gorica uručiti predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Povodom Dana državnosti, 13. i 14. jul proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.