Čišćenje Pacifika: Raspao se usisivač plastike

Izvor: Mondo, 06.Jan.2019, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje Pacifika: Raspao se usisivač plastike

Uređaj za sakupljanje smeća koji je trebalo da očisti Tihi okean od plastičnog otpada raspao se između Kalifornije i Havaja i biće odvučen na kopno radi popravke.

Foto: AP Photo/Lorin Eleni Gill

Holandski pronalazač Bojan Slat koji je inicirao projekat čišćenja Pacifika rekao je za En-Bi-Si njuz prošle nedelje da će se uređaj dužine 600 metara vući 1.300 kilometara do Havaja.

Ako tamo ne bude mogao da se popravi, biće stavljen na baržu i vraćen >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u polaznu luku Alemidu u Kaliforniju.

Tinejdžer Slat: Mora bez plastičnog smeća za pet godina

Uređaj se raspao usled konstantnog vetra i talasa u Pacifiku, prenosi AP.

Slat je rekao da je razočaran, ali ne i obeshrabren. Obećao je da će se operacije nastaviti čim bude moguće.

"Ovo je potpuno nova kategorija mašine koja se tamo nalazi u ekstremnim uslovima", rekao je Slat.

SVE GORE I GORE: Hrpa kao pola SAD pluta Pacifikom

Cilj njegovog projekta je bio da iz okeana ukloni veliki "pacifički tepih od smeća" koji je teži od tri tone, a koji se formirao decenijama.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Raspao se uređaj koji treba da skuplja smeće u Pacifiku

Izvor: B92, 06.Jan.2019

Los Anđeles -- Uređaj za sakupljanje smeća koji je trebalo da očisti Tihi okean od plastičnog otpada raspao se između Kalifornije i Havaja. Biće odvučen na kopno radi popravke..Holandski pronalazač Bojan Slat koji je inicirao projekat čišćenja Pacifika rekao je za NBC njuz prošle nedelje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.