Čestitka pape patrijarhu Irineju

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Jan.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitka pape patrijarhu Irineju

Beograd, Vatikan, Bukurešt -- Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI, čestitao je patrijarhu srpskom Irineju izbor i izrazio nadu da će dve crkve produbiti saradnju.

Čestitkama se pridružio i predsednik Papskog veća za promovisanje jedinstva medu hrišćanima, kardinal Valter Kasper. U čestitki koju je potpisao kardinal Kasper, naslovljenoj "Njegovoj svetosti Irineju, arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom, patrijarhu srpskom" izražava se zadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog izbora novog poglavara SPC.

"Neka vam Gospod podari mnoge duhovne darove, mudrosti, jakosti i razboritosti da bi mogli da služite Crkvi Hristovoj sa njegovom istom ljubavlju", navedeno je u čestitki, koju je prenela Apostolska nuncijatura.

Naglašavajući sećanje na susrete sa srpskim episkopima "u mnogim prilikama", u čestitki se izražava velika nada u saradnju izmedu dve crkve.

Patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Danijel uputio je iskrene čestitke novoizabranom patrijarhu.

"U ime Svetog sinoda Rumunske pravoslavne crkve, sveštenstva, monaha i vernika srdačno vam čestitam na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve", navodi se u poruci patrijarha Danijela.

"Nadamo se da će nam Gospod pomoći da zajedno svedočimo o pravoslavlju u Evropi i u celom svetu i doprinosimo jačanju bratstva i prijateljstva između rumunskog i srpskog naroda", ističe Danijel.

Na kraju poruke, Danijel je pozdravio rečima "sa bratskim zagrljajem u ime Gospoda Hrista, večnog arhijereja".

Čestitao i Medvedev

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je vladiki niškom Irineju na izboru za patrijarha Srpske pravosavne crkve i izrazio nadu da će on doprineti jačanju "bratskih veza" između ruskog i srpskog naroda.

"Nadam se da ćete, sledeći primer patrijarha Pavla i brojnih drugih vaših prethodnika, dati znacajan doprinos jačanju bratskih svetovnih veza između ruskog i srpskog naroda", poručio je Medvedev u čestitki koju je objavio Kremlj.

Medvedev je istakao da novi patrijarh SPC uživa "veliki autoritet" među vernicima i poseduje "ogromno iskustvo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.