Češka napeto čeka ime novog predsednika

Izvor: Mondo, 26.Jan.2013, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka napeto čeka ime novog predsednika

Širom Češke, danas je u 14 časova zatvoreno oko 15.000 birališta nakon čega je počelo prebrojavanje glasova u drugom krugu izbora za trećeg predsednika Češke.

U drugom krugu su učestvovali bivši socijaldemokratski premijer Miloš Zeman(68) i sadašnji šef češke diplomatije, knez Karel Švarcenberg (75).

Zbog neizvesnog ishoda i vrlo tesnog prvog kruga 11. i 12. januara, kada je dvojicu finalista, od prvobitnih devetoro kandidata, delilo svega oko 41.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << glasova za Zemana, agencije se nisu pred drugi krug usudile da objave prognoze kako će glasati Česi.

U anketi o neodlučnim biračima pokazalo se, međutim, da je Češka tako polarizovana da je svega 14 odsto od 8,4 miliona birača, donelo odluku tek pod uticajem kampanje uoči drugog kruga, dok je 33 odsto anketiranih znalo već pre prvog kruga da je njihov kandidat baš Švarcenberg ili Zeman.

Ankete su takođe pokazale da je najveća prednost zbog koje su se birači odlučivali za 68-godišnjeg bivšeg premijera to što je Zeman jedan od njih, "običan Čeh".

To je kao razlog navelo 19 odsto njegovih birača. Kao njegove najveće slabosti, anketirani su naveli Zemanovu političku prošlost, bujanje korupcije i afere koje su potresale vladu tokom njegovog mandata, aroganciju i vulgarni stil humora.

Za Švarcenberga su se Česi odlučivali pre svega zbog ugleda koji ima na međunarodnoj sceni i u svetu, što je kao razlog navelo 29 odsto ispitanika, kao i zbog moralnih kvaliteta, pošto je, za razliku od većine čeških političara, poznat kao nepodmitljiv.

Biračima je kod Švarcenberga najviše smetalo što nije Čeh po nacionalnosti i što je njegova porodica, nakon što su joj komunisti 1948. zaplenili imovinu i zatvorili nekoliko članova, emigrirala iz Čehoslovačke.

Preliminarne rezultate i ime novog predsednika, Ured za statistiku saopštiće oko 16 časova kada već budu prebrojani i glasovi iz većine birališta u Pragu i drugim velikim gradovima, koji stižu na kraju.

Trenutni podaci, nakon što su prebrojani glasovi sa oko tri odsto birališta na selu i u malim mestima, inače tradicionalnom uporištu levice, pokazuju da vodi Zeman sa 60 odsto glasova ispred Švarcenberga koji je dobio 40 odsto glasova birača.

(Beta, foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.