Izvor: Blic, 24.Sep.2016, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerar: Interpelacija opozicije protiv vlade neutemeljena

Interpelacija protiv slovenačke vlade najavljena za iduću nedelju sasvim je neprimerena i deo je "frontalnog napada" koji izvodi najveća opoziciona stranka, u žželji da izazove prevremene izbore, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar.

- Ova je vlada u protekle dve godine učinila mnogo i izvukla zemlju iz krize. Sada kad imamo toliko novih izazova kod kojih bi bila potrebna saradnja vladajućih i opozicije, neki se očito već koncentrišu na nove izbore i žžele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postići političke efekte - kazao je Cerar na najavu Janeza Janše, predsednika Slovenačke demokratske stranke (SDS) i bivššeg premijera, da će pokuššati da srušši Cerarovu vladu u parlamentu, prenosi Hina.

Janša je danas na stranačkom skupu kazao da će iduće sedmice uložžiti interpelaciju protiv cele Cerarove vlade koja je po Janšinim rečima neuspeššna i "kiti se tuđim perjem".

- U parlamentu ćemo dokazati da ova vlada ima mnogo rezultata i da su pauššalne ocene opozicije neutemeljene - kazao je Cerar.

Dodao je da se lično ne bavi postizanjem političkih efekata, pa će zato i dalje nastaviti svoj dosadašnji rad, ne obazirući se na "frontalne napade" koje interpelacijama protiv ministara, a sada i cele vlade ove jeseni izvodi opozicija.

Uz mogućnost interpelacije protiv pojedinih ministara, slovenački ustav predviđa i mogućnost podizanja interpelacije protiv kompletne vlade. Za to je potrebno prikupiti samo 10 potpisa od 90 poslanika, koliko ih je u parlamentu, čime se izaziva mala politička kriza, ali ne i mogućnost ruššenja vlade ako ona ima čvrstu parlamentarnu većinu kao što je to slučaj s Cerarovom, navodi Hina.

Samo ukoliko natpolovična većina poslanika u procesu interpelacije oceni da je ona utemeljana, opozicija možže predložžiti glasanje o poverenju vladi, ali i tom slučaju nema mnogo ššanse za uspeh jer do glasanja dolazi samo ako predložži novog kandidata za premijera koji je okupio novu parlamentarnu većinu.

U slučaju izglasavanja nepoverenja "starom" premijeru, to istovremeno znači davanje poverenja novom kandidatu koji odmah stupa na dužžnost.

Iako je zadnja dva meseca donekle popravljen rejting Cerarove stranke u anketama, pa bi ona na eventualnim prevremenim izborima imala višše zastupnika od Janšine, Cerarovu koalicionu vladu još negativno ocenjuje preko 60 posto ispitanika, nezadovoljnih merama šštednje, nezaposlenoššću koja je jošš uvek visoka, kao i stopama rasta koje su daleko od onih koje su se beležžile pre globalne ekonomske krize 2008. godine, navodi Hina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.