Izvor: B92, 15.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves preuzima luke i aerodrome

Karakas -- Predsednik Venecuele Ugo Čaves naložio je danas vojsci da preuzme kontrolu nad lukama i aerodromima u zemlji.

Čaves je poslednjih meseci preuzeo kontrolu nad bolnicama i policijom, odbacujući optužbe za koncentrisanje moći i onemogućavanje rada opozicionim zvaničnicima. Današnja odluka je usledila samo nekoliko dana nakon što je Kongres usvojio zakon prema kojem centralna vlada preuzima kontrolu nad putevima, lukama i aerodromima, ako ih lokalne vlasti ne održavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << adekvatno.

"Preuzećemo kontrolu nad lukama i aerodromima širom Republike, ko god hoće može da se tome usprotivi, ali to je zakon Republike", rekao je Čaves u redovnom nedeljnom obraćanju naciji.

Čaves uživa veliku popularnost među stanovnicima te siromašne latinoameričke zemlje zbog socijalnih programa koji se finansiraju od prodaje nafte.

U Venecueli je prošlog meseca na referendumu ukinuto ograničenje na broj predsedničkih mandata što pruža mogućnost Čavesu da se na to mesto kandiduje koliko to bude želeo.

Opozicioni lideri kažu da Čaves koncentriše vlast koristeći državne resurse za promovisanje sopstvene političke stranke i ograničavanje mogućnosti rada guvernerima i gradonačelnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.