Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves: Buš je đavo, lažov i tiranin

Ujedinjene nacije -- Predsednik Venecuele Ugo Čaves rekao je za američkog predsednika Džordža Buša da je "djavo", "lažov" i "tiranin".

"Juče, djavo je došao ovde i ovde se još oseća sumpor", rekao je Čaves u govoru na zasedanju Generalne skupštine UN, aludirajući na jučerašnje Bušovo obraćenje liderima u svetu.

On je dodao da je Buš došao na zasedanje kao da je "vlasnik sveta".

Čaves je osudio američku "hegemoniju" i ponovio pozive za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korentitu reformu svetske organizacije kako bi se smanjio uticaj Vašingtona.

U govoru, u kome je više puta citirao levičarskog intelektualca Noama Čomskog, starogrčkog filozofa Aristotela i britanskog reditelja Alfreda Hičkoga, Čaves je rekao za Buša da je "lažov" i "tiranin".

"Ne smemo dozvoliti svetskoj diktaturi da ojača", rekao je predsednik Venecuele i dodao da američki "imeprijalizam" predstavlja "pretnju opstanku čovečanstva".

Prema njegovim rečima, Buš širi "lažnu demokratiju elite" i "demokratiju bombi".

Čaves je ranije više puta optuživao Buša da želi da ga svrgne. SAD smatraju da predsednik Venecuele ima destabilizujući uticaj u Latinskoj Americi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.