CIA: Al Kaida regrutuje „zapadna lica”

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA: Al Kaida regrutuje „zapadna lica”

Pogranična zona Pakistana i Avganistana kao „izvor pretnji” Americi i njenim saveznicima

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, 31.marta – Novi soj terorista ima i nove fizionomije koje ne bi privukle pažnju ovdašnjih strogih bezbednosnih kontrola. To su „zapadna lica” za koje bi teško bilo pretpostaviti da ih šalje ozloglašena Al Kaida, čiji su „emisari” uglavnom traženi među „istočnim licima”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Ovakva upozorenja proizlaze iz izjava šefa CIA Majkla Hejdena. Po njemu, mreža Osame bin Ladena uspela je da regrutuje borce čiji imidž ne odgovara ovdašnjim stereotipima, tako da bi mogli da promaknu imigracionim organima, infiltriraju se se u SAD i pokušaju diverzije.

U intervjuu televiziji En-Bi-Si, Hejden juče nije naznačio odakle bi dolazili ti „teško prepoznatljivi” atentatori, niti da li su neki od njih već uhvaćeni. Precizirao je, međutim, da se obučavaju u uporištima Al Kaide u pograničnoj oblasti Pakistana i Avganistana.

Ponovivši pretpostavke da se tamo „skriva” Bil Laden, Hejden je pomenutu zonu okarakterisao kao „jasnu pretnju” Americi i njenim zapadnim saveznicima. „Ako ponovo budu izvršeni teroristički napadi na Amerikance, oni će poteći iz te oblasti”, potvrdio je prethodno izrečene slutnje šefa generalštaba Majkla Malena.

Amerika stoga „ima sve razloge” da posebno nišani na taj predeo, sugerisao je. Nije, međutim, želeo da komentariše izveštaj „Vašington posta” da bi SAD „jednostrano mogle da pojačaju napade na Al Kaidu unutar Pakistana”. Uprkos učestalim primedbama vašingtonskih krugova da Islamabad „omanjuje” u borbi protiv Bin Ladenovih i talibanskih gerilaca, Hejden je pohvalio vlasti Pakistana „kao najboljeg partnera, koga smo mogli da nađemo, protiv terorizma”.

Raporti s terena govore, pak, da se stanje u Avganistanu „pogoršava” jer su sve jače akcije dve pobunjeničke grupacije. „NATO ne pobeđuje u Avganistanu”, ocenio je Atlantski savet, posvećen jačanju veza između SAD i Evrope.

Slične ocene daju i pojedine evropske zemlje. Neke, među kojima je i Nemačka, ne žele da šalju svoje vojnike na mesta najžešćih sukoba.

Na preksutrašnjem samitu u Bukureštu alijansa će nastojati da „premosti” ispostavljene razlike. U pitanju je globalni autoritet NATO-a na polju rešavanja velikih kriza, smatraju poznavaoci, uz napomenu da je međunarodna intervencija u Avganistanu uživala i mandat UN i većinsku podršku sveta, a da se iskomplikovala „zbog prevelike posvećenosti Vašingtona ratu u Iraku”, u koji se upustio neopravdanim povodima.

Unutar velikog prostora haotizacije – od izraelsko-palestinskog poprišta, preko Iraka, do Avganistana – nalazi se i „sumnjivi” Iran. Šef CIA je, „kao lični utisak zasnovan na dobijenim podacima”, istakao da Teheran „još teži nuklearnoj bombi”.

Rekao je to iako su ovdašnji obaveštajci, među kojima i iz CIA, prošle godine saopštili da je Iran 2003. napustio program atomskog naoružavanja. Sličnu tezu je, pre neki dan, zastupao i potpredsednik Ričard Čejni.

Pitanje je, međutim, ko će poverovati ovim nagoveštajima, kad se ima u vidu da su bile netačne svojevremene tvrdnje Vašingtona da Irak poseduje oružje za masovno uništavanje. Hejden je priznao da su te greške „dodatno opterećenje” za CIA"

M. Pantelić

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.