Izvor: Blic, 20.Apr.2017, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušati: Albanija se ne meša, samo prijateljski savetujemo Skoplje

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati rekao je da se Albanija ne meša u unutrašnja pitanja Makedonije, već da je prijateljski savetuje.

- Nikada se nismo mešali u unutrašnje poslove Makedonije i veoma smo pažljivi u prijateljskim savetima, uključujući i izbegavanje provokacija koje dolaze sa ulice - rekao je Bušati, koji je u Vašingtonu bio gost nemačkog Maršalovog fonda.

Odgovarajući na pitanja američkih eksperata, Bušati je odbio da pojasni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavu albanskog premijera Edija Rame o potrebi jedinstva samoproglašenog Kosova i Albanije ukoliko ne uđu u EU, prenose makedonski mediji.

Bušati je izbegao i odgovor na pitanje da li je ujedinjenje samoproglašenog Kosova i Albanije početak formiranja "velike Albanije".

On kaže da je Albanija najdemokratskija država na zapadnom Balkanu i bedem protiv ruskog uticaja, kao i da postoji nazadovanje demokratije u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, BiH i Hrvatskoj.

Bušati je negirao postojanje tiranske platforme, navodeći da postoji platforma albanskih političkih stranaka o kojoj je razgovarano sa liderima VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim i SDSM-a Zoranom Zaevim.

- Bilo je dogovora sa Gruevskim koji je zatim odbijen zbog razloga koji nemaju veze sa Albanijom - rekao je Bušati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.