Izvor: B92, 08.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš i Bler o Iraku, Severnoj Irskoj i Bliskom istoku

Severna Irska -- Britanski premijer Toni Bler izjavio je u utorak da režim iračkog predsednika Sadama Huseina propada pod težinom američko-britanskog bombardovanja i da "moć Sadama nestaje". Bler i američki predsednik Džordž Buš razgovarali su u Severnoj Irskoj o ratu u Iraku i Buš je ocenio da "počinje nov dan" ali da koalicionim snagama i dalje predstoje teške borbe.

"Sa napredovanjem rata, svet je postao svedok brutalnog očajanja, pravog karaktera iračkog režima", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Buš. "Pred nama su teške borbe ali nema sumnje u ishod rata. Irak će biti slobodan". "U svim delovima zemlje, naša moć jača, irački režim slabi a irački narod se okreće nama", dodao je Bler. Tema razgovora bila je i uloga UN u posleratnom Iraku. Stavovi Buša i Blera o ulozi UN se razlikuju. Dok Bler želi veću ulogu UN, Buš je bio spreman da UN dozvoli samo raspodelu humanitarne pomoći. Buš je izjavio da podržava ulogu UN u posleratnom Iraku i stvaranju privremene vlade ali nije rekao kakva će biti prava priroda uloge UN u vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.