Izvor: B92, 21.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Menjamo taktiku, ali ne i cilj

Vašington -- Predsednik SAD DŽordž Buš rekao je danas da će napraviti "sve moguće promene" kako bi odgovorio na spiralu nasilja u Iraku.

On je priznao da napori da se Bagadad stabilizuje nisu išli onako kako je planirano. Međutim, Buš je napomenuo da neće napustiti svoj cilj da izgradi nezavisnu iračku vladu.

"Napadi su se značajno pojačali tokom prvih nedelja muslimanskog svetog meseca Ramadana. Nekoliko proteklih nedelja bile su teške za naše vojnike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Iraku i za Iračane", rekao je Buš tokom svog redovnog nedeljnog radijskog obraćanja.

Buš je u svom današnjem obraćanju citirao američkog generala Vilijama Kaldvela, koji je ranije ove nedelje rekao da dvomesečna kampanja za suzbijanje nasilja u iračkoj prestonici "nije ispunila očekivanja".

Predsednik SAD je dodao i da vojska uvek preispituje način na koji

vodi rat, i rekao: "Nastavićemo da budemo fleksibilni, i da napravimo sve moguće promene kako bismo pobedili u ovoj borbi".

"Naš cilj u Iraku je jasan i nepromenljiv: naš cilj je pobeda. Ono što menjamo je taktika koju koristimo da dođemo do cilja".

Više od 2.700 američkih vojnika je poginulo u Iraku od invazije 2003. godine. Samo u oktobru je do sada poginulo 73 vojnika, što znači da će ovaj mesec, ako se takav tempo nastavi, biti najsmrtonosniji za američku vojsku od invazije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.