„Bulgarija“: tragedija se ne sme ponoviti

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Bulgarija“: tragedija se ne sme ponoviti

16.07.2011. -

Nesreće motornog čamca „Bulgarija" treba da bude ispitana na najtemeljniji način, oslanjajući se na podatke ekspertize. Ovo nije važno samo da bi se razjasnilo šta se desilo 10. jula na Kujbiševskom jezeru, već i da bi se u buduće sprečili slični događaji. S ovakvim zahtevom se istražnoj grupi obratio predsednik Rusije. Njeni učesnici su u petak referisali Dmitriju Medvedevu o obavljenom poslu.

„Bulgarija" je potonula 10. jula u tren oka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Na motornom brodu se nalazilo 208 ljudi, od toga se spasilo samo 79. Na površinu su izvučena tela 114 poginulih, sudbina ostalih je nepoznata.

Čak i prvi zaključci istrage otkrivaju vapijuće kršenje pravila u oblasti bezbednosti u saobraćaju. Svedoci vanredne situacije kažu da je brod isplovio iz luke okrenuvši se na desnu stranu, a da je mogao da ga prevrne bočni talas. Javno tužilaštvo je u petak saopštilo da je urpava „Rostehnadzora" izdala licencu subarendatoru „Bulgarije", kompaniji „ArgoRečTur", ne potrudivši se da proveri ni organizaciju, ni sam motorni brod.

Predsednik Rusije je na specijalnom savetovanju na kojem su učestvovali organi za očuvanje reda i istražni organi zamolio da mu se referiše šta se radi „kako bi se razjasnila ova tragedija, kao i kakve posledice i lekcije iz nje treba da budu izvučeni". Krivci će sa svom strogošću odgovarati za pogibiju ljudi, istakao je Dmitrij Medvedev.

Za ovaj zločin ne treba da organizuju najslabiji – oni koji su podmetnuli papir – već svi oni koji ovaj proces organizuju. S tim da sledeći put svako lice, nezavisno od nivoa njegove funkcije, jasno zna da odgovornost može biti ne samo disiplinska, već i krivična. Ova krivična odgovornost se mora ovaplotiti u sasvim jasne kaznene mere. Još jednom ističem: zadatak je da se otkriju ne samo direktni uzroci onoga što se desilo, već da se spreče slične nesreće u buduće. To nije posao samo vlade, veći organa za očuvanje reda.

Vladi i istražnim organima predstoji da provere celu rečnu flotu Rusije: licence za iznajmljivanje brodova, dozvole za turističku delatnost. Predsednik je posebnu pažnju obratio na to da nije moguće promeniti ceo park rečnih i morskih brodova ni za godinu, ni za nekoliko godina. Treba priznati da je park zastareo – za poslednjih 20 godina skoro nijedan rečni brod nije porinut.Ali to ne znači da sve strukture koje odgovaraju za stanje flote treba prosto da udare pečat na dokumenta za izdavanje dozvole, izjavio je Medvedev. Danas se u eksploataciji nalazi 150 ruskih putničkih brodova. Generalni javni tužilac Rusije Jurij Čajka je referisao predsedniku da će svi oni biti provereni u roku od tri nedelje.

O toku istrage Medvedevu je govorio šef Istražnog komiteta Rusije (IKR) Aleksandar Bastrikin. Po njegovim rečima, komitet je već počeo s ispitivanjem radnika kontrolnih organa, koji su mogli učestvovati tragediji na motornom brodu „Bulgarija". Kako smatraju u IKR činovnici nisu na odgovarajući način obavili svoje kontrolne funkcije i pustili su brod u plovidbu. Osim toga, odlučeno je da se pritvore kapetane dva broda, koji su se našli u rejonu nesreće „Bulgarije", ali nisu pomogli ljudima, koji su dospeli u nevolju. Trenutno su pokrenuta tri krivična postupka: prvi je zbog kršenja pravila eksploatacije sredstava za saobraćaj s izazivanjem teških posledica; drugo – zbog kršenja pravila pružanja usluga s izazivanjem teških posledica; treće – krivični postupak zbog nepružanja pomoći ljudima koji su dospeli u nevolju, saopštio je Bastrikin.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.