Bugarska odustala od izgradnje nuklearke „Belene”

Izvor: Politika, 28.Mar.2012, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska odustala od izgradnje nuklearke „Belene”

SOFIJA – Bugarska je odlučila da raskine sporazum sa ruskom kompanijom „Atomstrojeksport” o izgradnji atomske elektrane na Dunavu, snage 2.000 megavata, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.

„Vlada je donela odluku da odustane od projekta izgradnje atomske elektrane 'Belene'“, rekao je Borisov novinarima posle informisanja parlamenta o toj odluci.

Bugarska je 2008. sklopila sporazum s „Atomstrojeksportom” o izgradnji dva reaktora od po 1.000 megavata u mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Belene. Ruska kompanija je nedavno saopštila da bi prvi od ta dva reaktora mogao da bude gotov do oktobra, prenela je agencija AFP.

Borisov je, međutim, danas rekao da vlada nije u stanju da plati cenu izgradnje te nuklearke koja se procenjuje na oko šest milijardi evra (osam milijardi dolara) plus kamate na eventualan kredit koji bi morala da uzme kako bi finansirala taj projekat.

„Nismo u mogućnosti da to platimo i ne možemo da obavežemo generacije Bugara da plaćaju taj novac. To ne možemo da uradimo”, ukazao je Borisov.

Prvobitnim sporazumom taj projekat je procenjen na četiri milijarde evra plus prilagođavanje inflaciji.

Realizacija projekta je odlagana godinama zbog neslaganja s Rusijom oko cena i nemogućnosti iznalaženja nekon novog ozbiljnog zapadnog investitora posle povlačenja nemačke kompanije RVE 2009.

Borisov je ukazao da je odustajanje od izgradnje nuklearke bila „teška odluka”, ali je takođe ocenio da je taj projekat „apsolutni neuspeh”.

Bugarska je već platila „Atomstrojeksportu” 1,4 milijarde evra (1,9 milijardi dolara) i duguje francuskoj banci „BNP Pariba” 500 miliona evra u okviru kreditne linije za „Belene”.

Vlada Bugarske će platiti ruskoj kompaniji preostalih 100 miliona evra za izgradnju prvog reaktora koja je pri kraju. Taj reaktor će biti instaliran u nuklearki „Kozloduj”, čime će biti elimisana potreba za dodatnom infrastrukturom, dodao je Borisov.

Tanjug

objavljeno: 28/03/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.