Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2010, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Premijer traži opoziv 33 ambasadora

SOFIJA - Bugarski premijer Bojko Borisov, neposredno pre odlaska u Brazil potpisao je i poslao pismo predsedniku države Georgiju Prvanovu u kome traži da budu povučena 33 bugarska ambasadora zbog bivše saradnje sa komunističkom službom državne bezbednosti, javili su bugarski mediji.

Prema odluci vlade ukupno 88 bugarskih diplomata treba da budu povučeni, od kojih je 55 na službi u inostranstvu.

Vlada je odlučila da umesto 35 treba povući 33 ambasadora, pošto su dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << generalni konzuli i ne treba da budu sankcionisani. Borisov je posle slanja pisma predsedniku otputovao u Brazil gde će prisustvovati inaguraciji nove brazilske predsednice Dilme Rusef, koja je bugarskog porekla.

Među diplomatama čije povlačenje je, prema ranijim izveštajima agencija, traženo su i sadašnji ambasadori Bugarske u UN, Rusiji, Japanu, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Grčkoj, Turskoj i Portugaliji.

Jedan od tih ambasadora je i dosadašnji ambasador Bugarske u Beogradu Georgi Dimitrov, kome je upravo istekao mandat. On je izjavio da je svojevremeno radio za obaveštajnu službu ali da nije bio špijun.

"Jesam radio za službu državne bezbednosti, ali nisam špijun", tvrdio je u intervjuu za nemački radio Dojče vele bivši ambasador Bugarske u Beogradu Georgi Dimitrov. On ne negira pritom izveštaj bugarske komisije.

"Reč o specijalnom odeljenju zaduženom za strane novinare. To je bilo 1987. godine i to nisu nepoznate informacije. Ali tvrdnje da sam špijunirao nisu tačne. Reč je o analizama koje sam pisao", rekao je Dimitrov.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.