Britanska policija se izvinila Španiji

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska policija se izvinila Španiji

Britanska policija izvinila se Španiji zato što je Evropski nalog za hapšenje, katalonske separatistkinje ocenila kao "neproporcionalan britanskom zakonu".

Španija je izdala nalog za hapšenje Klare Ponsati.

Međutim, neće ga izvršiti dok ne dobije više informacija.

Ponsati, inače bivša ministarka obrazovanja u katalonskoj vladi, pobegla je u Škotsku nakon neuspelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije 2017. godine, zbog čega joj u Španiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preti kazna zbog pobune i umešanost u ta dešavanja, prenosi španski "Pais".

Britanske vlasti saopštile su da smatraju da pobuna po zakonu Velike Britanije može da se smatra i kao delo protiv javnog reda, odnosno da je manje ozbiljna kazna.

Britanija navodi da su nalog za hapšenje razmatrali posebni britanski zakonodavci u ime Nacionalne agencije za kriminal i da su oni odlučili da je to "neproporcionalno po britanskom zakonu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.