Britanija uvodi bespilotne špijunske letelice

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija uvodi bespilotne špijunske letelice

Independent posvećuje značajnu pažnju vesti da britanska vlada planira da koristi bespilotne špijunske letelice za antiterorističke i policijske operacije na samom britanskom tlu, prenosi BBC na srpskom.



Bespilotne letelice, kakve Britanija trenutno koristi u vojne svrhe u Iraku i Avganistanu, prema planu ministarstva odbrane mogle bi da uđu u upotrebu u naredne tri godine, budući da njihova tehnika nadziranja omogućava neprimetno i precizno praćenje sumnjivih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osoba, odnosno mnogo jasnije fotografije od onih koje sada pružaju satelitski snimci.

Ako plan bude odobren, Britanija bi postala jedna od prvih zemalja na svetu koja na taj način nadzire svoje građane, piše Independent, dodajući kako se istim sredstvom - zbog ilegalnih useljenika - služi i Amerika duž granice sa Meksikom.

List piše da je inicijativa naišla na kritike aktivista za očuvanje ljudskih prava koji smatraju da bi - uz već postojeće bezbednosne kamere na svakom koraku i druge oblike nadzora - upotreba bespilotnih špijunskih letelica bila preterana i da bi predstavljala opasnost za očuvanje privatnosti građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.