Brejvik zdrav, ali zao

Izvor: B92, 27.Jul.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Brejvik zdrav, ali zao"

Oslo -- Direktorka norveške policijske bezbednosne službe Jane Kristijansen smatra je da je Anders Bering Brejvik duševno zdrava, ali "potpuno zla" osoba.

Ona je rekla i da nema dokaza da je Brejvik, koji je u petak u dva napada ubio 76 ljudi, bio povezan sa drugim ćelijama u zemlji ili Velikoj Britaniji.

"Do sada nismo pronašli dokaze o drugim ćelima, ni u Norveškoj, ni u Velikoj Britaniji", kazala je Kristijansenova za BBC, ističući da je u okviru ovog slučaja to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavni predmet istrage.

U medijskim izveštajima ove nedelje, koji su se pozivali na Brejvikov "manifest", objavljen na dan napada, govorilo se o tome da je on bio povezan sa britanskom ekstremnom desnicom i da je bio u kontaktu sa Engleskom ligom odbrane (EDL).

Jane Kristijansen je rekla da u istrazi o tome da li je ovih kontakata zaista bilo, pored norveške policije, učestvuje i britanska kontraobaveštajna i bezbednosna služba MI5. Ona je navela da do sada nisu pronađeni nikakvi dokazi da je Brejvik bio u vezi sa desničarskim pokretima u toj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Krajnje desničarska stranka EDL negirala je da je bila u kontaktu sa Brejvikom.

Brejvikov advokat Gir Lipestad izjavio je juče da sve u vezi sa ovim slučajem ukazuje na to da je njegov klijent umno poremećen, a da će se lekarskim analizama utvrditi njegovo psihijatrijsko stanje.

Međutim, direktorka norveške policijske bezbednosne službe misli drugačije, javio je AFP.

"Radila sam kao advokat odbrane i po mom mišljenju, jasno je da je reč duševno zdravoj osobi, jer je predugo bio potpuno fokusiran i sasvim je precizno delovao", rekla je Jane Kristijansen, ističući da je, prema njenom mišljenju, reč o "potpuno zloj" osobi.

Brejvik je na prvom saslušanju u ponedeljak priznao da je izvršio i napad u Oslu, u kojem je u eksploziji poginulo osmoro ljudi, i napad na ostrvu Utoja, gde je ubio najmanje 68 osoba.

On, prema rečima advokata, do sada nije pokazao da se kaje zbog ovih ubistava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.