Brejvik tužio državu i dobio na sudu

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik tužio državu i dobio na sudu

Masovni ubica Andreas Brejvik delimično je dobio slučaj na sudu po tužbi protiv države u kojoj se žalio na nehumane uslove u zatvoru u kojem služi kaznu.

AFP prenosi da je Brejvik izjavio da je Norveška pokušala da ga ubije tokom pet godina provedenih u zatvoru. Norveški sud kaže da je država prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u slučaju Andreasa Brejvika. Država će masovnom ubici morati da plati odštetu, javlja Rojters. "Prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << predstavljaju osnovne vrednosti demokratskog društva i primenljiva su i na teroriste i ubice", rekla je sudija Helen Andenaes Sekulic, prenosi BBC. U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život. Brejvik (37), najozloglašeniji zatvorenik u Norveškoj, nalazi se u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobilom bombom ubio 77 ljudi. Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Norveško državno tužilaštvo tvrdi da je izolacija Brejvika neophodna pošto je "ekstremno opasan" i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru "daleko iznad granica onog što je prihvatljivo" u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Brejvik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vežbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video-igre, knjige, novine, a dozvoljeno mu je i učešće u zatvorskim proslavama praznika. Brejvik, koji je ročište u martu započeo nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godine, koja može da bude produžena ukoliko bude procenjeno da je i dalje opasan.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.