Brazil PRIHVATA pomoć, ali samo pod jednim USLOVOM

Izvor: Mondo, 27.Avg.2019, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil PRIHVATA pomoć, ali samo pod jednim USLOVOM

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da će Brazil prihvatiti ponudu međunarodne pomoći za borbu protiv požara u Amazoniji, ali samo ako francuski lider Emanuel Makron povuče uvredljive komentare na njegov račun.

Bolsonaro je rekao da ga je Makron nazvao lažovom i optužio francuskog predsednika da dovodi u pitanje suverenitet Brazila usred napetosti zbog požara koji su zahvatili Amazoniju, prenosi AP.

On je istakao da Makron mora da povuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << neke svoje komentare, i da "tada mogu razgovarati''''.

Kako AP izveštava, Makron je doveo u pitanje Bolsonarovu pouzdanost i posvećenost zaštiti biološke raznolikosti.

Grupa 7 sedam industrijski najrazvijenijih zemalja obećala je 20 miliona dolara za pomoć u borbi protiv plamena u Amazoniji i za zaštitu prašuma, uz dodatnih 12 miliona dolara iz Britanije i 11 miliona dolara iz Kanade, kao i avione za gašenje požara.

Brazil prvobitno nije prihvatio pomoć koju su zemlje G7 ponudile za borbu protiv požara u Amazonu uz komentar visokih brazilskih zvaničnika da se francuski predsednik Emanuel Makron  "bavi svojim kolonijama".

"Zahvaljujemo se (G7 za ponuđenu pomoć) ali ta sredstva će biti potrebnija za pošumljavanje Evrope", napisao je Oniks Lorenzoni, šef kabineta brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je da će zemlje G7 izdvojiti 20 miliona dolara zemljama Amazonije za borbu protiv požara.

U odgovoru na ovo, brazilski političar mu je napisao: "Makron nije uspeo da izbegne predvidljiv požar u crkvi koja je deo svetske baštine, a hoće da deli lekcije našoj zemlji".

Lorenzoni je jasno aludirao na požar u Notr Damu u Parizu 15. aprila.

Dodao je i da Makron ima puno posla kod kuće i u francuskim kolonijama.

"Brazil je demokratska zemlja, slobodna i nikad nije imala kolonijalističko i imperijalističko ponašanje kao što je to moguće cilj Francuza Makrona", rekao je Lorenzoni.

VIŠE OD 40.000 POŽARA U AMAZONIJI

Sateliti su do sada ove godine zabeležili više od 41.000 požara u regionu Amazonije, od čega je više od polovine izbilo ovog meseca. Stručnjaci kažu da većinu požara izazivaju poljoprivrednici koji raščišćavaju postojeće poljoprivredne površine.

Makronova najava finansijske pomoći izazvala je i podele u brazilskoj vladi. Ministar ekologije  Rikardo Sales je rekao da bi ta pomoć bila dobrodošla. Ali, brazilski predsednik Žair Bolsonaro se kasnije sastao sa nekoliko ministara i svojim šefom kabineta i promenio ton.

"Nikome nije potrebna nova inicijativa o Amazoniji", rekao je brazilski šef diplomatije Ernesto Araužo i ukazao da već postoje mehanizmi pod pokroviteljstvo UN Konvenciji o klimi za finansiranje borbe protiv krčenja šuma i za pošumljavanje.

AMBASADORI NE MOGU NA ODMOR ZBOG POŽARA

Brazilsko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadorima te zemlje u Evropi i drugim članicama G7 da ne idu na odmor u naredne dve nedelje kako bi se uskladio diplomatski odgovor na zabrinutost sveta zbog požara u Amazoniji, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Prema njihovim rečima, šef brazilske diplomatije Ernesto Araužo doneo je odluku da se ambasadorima u određenim zemljama suspenduje odmor nakon što se u nedelju uveče hitno sastao sa predsednikom Žairom Bolsonarom.

Ambasadama Brazila je rečeno i da na svojim profilima na društvenim medijima objave informacije da svake godine ima šumskih požara u Amazoniji i da aktuelni požari nisu van kontrole.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.