Izvor: B92, 19.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun: SAD i Evropa da rade zajedno

Vašington -- Britanski premijer Gordon Braun pozvao SAD i Evropu da započnu novu eru globalne "međuzavisnosti" i da reše probleme terorizma, siromaštva i klimatskih promena.

"Trebalo bi da prestanemo da se nadmećemo i da se posvetimo rešavanju zajedničkih interesa", rekao je juče Braun prilikom obraćanja gostima u Predsedničkoj biblioteci i muzeju Džon F. Kenedi u Bostonu.

On je rekao da je "potrebno da se pronađe snaga čovečnosti kojoj će postaviti nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodna pravila i izgraditi nove institucije za globalno doba koje je pred nama".

Braun je takođe pozvao na reformu Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i UN i založio se da te međunarodne institucije daju više prostora zemljama u razvoju kao što su Kina, Indija, Meksiko i Brazil.

On je na kraju svoje trodnevne posete SAD kazao da bi ta država "trebalo da preuzme vodeću ulogu u uspostavljanju budućih bližih globalnih veza, kao i da je ona ključni činilac u njegovoj viziji spoljne politike Velike Britanije, kojom će se uspostaviti bliskije veze između SAD i Evrope".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.