Izvor: B92, 18.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braun: Povlačenje počinje do maja

London -- Velika Britanija će najkasnije 31. maja početi da povlači vojnike iz Iraka, izjavio je britanski premijer Gordon Braun.

"Suštinska promena misije odigraće se najdalje do 31. maja 2009. Do tog trenutka treba da započnemo brzo povlačenje naših snaga", rekao je Braun u obraćanju parlamentu, preneo je Rojters.

Braun je juče, posle razgovora sa iračkim premijerom Nurijem al Malikijem u Bagdadu, kazao da su se dve zemlje usaglasile da se misija britanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnika okonča do 31. maja 2009, a da njihovo povlačenje bude završeno do kraja jula te godine.

Prema Braunovim rečima, predviđeno je da posle povlačenja između 200 i 300 vojnih savetnika ostane na usluzi iračkim vlastima.

Iračka vlada je juče pripremila nacrt zakona kojim se omogućava povlačenje 4.100 britanskih vojnika, kao i australijskih, estonskih, rumunskih i salvadorskih vojnika i trupa NATO, pošto im 1. januara istekne mandat UN.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da bude usvojen u parlamentu.

Nacrt zakona, koji se odnosi i na prisustvo , sličan je sporazumu Bagdada i Vašingtona o povlačenju američke vojske, preneo je Rojters. Prema tom sporazumu, SAD treba da povuku svojih 140.000 vojnika iz Iraka do kraja 2011.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.