Izvor: Blic, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratislava: Skeptični novoevropljani

Pored birokratskih besmislica, kao što je da se šljivovica pravi od svega drugog samo ne od šljiva, Brisel u novim postkomunističkim članicama mora da vodi borbu i protiv lokalnih optužbi tipa: "Taj apsurd EU traži od nas."

Brisel zabranjuje deci da nose u obdanište užinu, a simfonijski orkestri sada moraju da sviraju tiše da ne pređu granice dozvoljene buke, zabrinuto o novim smernicama pišu slovački mediji.

"Ne postoji nijedna evropska norma koja bi branila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deci da nose u obdanište ili školu užinu", demantovao je tu tvrdnju preko slovačke agencije TASR evropski komesar za obrazovanje, kulturu i omladinu Jan Figel.

"Upravo suprotno, u Briselu se priprema upustvo koje će podržati roditelje da deci pakuju svoje voće i povrće", kaže Figel.

EU je zvanično morala da demantuje i to da se nova smernica koja treba da zaštiti zdravlje u određenim profesijama i smanji buku kojoj su izloženi radnici odnosi i na muzičare.

Slovački mediji su nova ograničenja buke kojom smeju da budu izloženi radnici, odmah pretvorili u priču da će simfonijski orkestri morati da sviraju tiše, a publika će ih jedva čuti.

"Na muzičare se smernica ne odnosi, jer nisu izloženi prevelikoj buci čak ni tokom koncerta a kamoli tokom dana ili nedelje. Smernica nije tu da ograniči užitak sa kulturnih manifestacija", kaže Figel.

U "novoj Evropi" šampion u apsurdnim tumačenjima evropskih smernica i unošenju neshvatljivih paragrafa u nacionalne zakone su ipak Česi.

Jedan od najvećih bisera je svakako propis da krofna mora da bude pažljivo upakovana u plastičnu foliju, pa je zbog toga kada se raspakuje gnjecava i spljeskana, umesto sveža i mirisna.

Česi su tvrdili da im je pakovanje krofne u celofan tražio Brisel, pa je da to demantuje lično dolazio u Prag, pred ulazak Češke u EU, tadašnji evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen.

"Da postoji Nobelova nagrada za skepsu dobili bi je Česi", rekao je tada Ferhojgen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.