Branitelji se povlače sa Markovog trga (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branitelji se povlače sa Markovog trga (FOTO)

Hrvatski branitelji počeli su posle 17.30 sati da se povlače s Markovog trga u Zagrebu, ali planiraju da se vrate u protestni šator gde će čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u 10 sati najavljen u Banskim dvorima, javila je agencija HINA.

Jedan od vođa protesta Ðuro Glogoški rekao je novinarima da su branitelji odlučili da se povuku iz Crkve sv. Marka, gde su od sinoć, kao i s Markovog trga.

Branitelji su sa Markovog trga >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << krenuli u koloni do Kamenitih vrata, gde će se pomoliti, a potom se uputiti u protestni šator ispred Ministarstva branilaca.

Tamo će, kako je rekao Glogoški, čekati ponedeljak i razgovor s premijerom Milanovićem.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko odbacio je danas kao notorne laži optužbe SDP i hrvatske Vlade da iza protesta branitelja stoji HDZ i poručio da premijer Zoran Milanović, ako ima dobru volju, može da reši problem kako bi se prekinula agonija i nemile scene na Trgu svetog Marka.

On je premijeru poručio da razgovara s braniteljima i uveren je da se može rešiti ova "vrlo tužna epizoda".

Na pitanje kako komentariše to što su branitelji prekršili Zakon o javnom okupljanju odgovorio je da je reč o braniteljima i upitao "hoćemo li branitelje koji su odbranili Hrvatsku tretirati kao huligane koji krše zakon".

U izjavi novinarima vođa protesta Ðuro Glogoški je kazao da će, ako premijer odbije njihove zahteve, ostati na pozicijama na kojima jesu te i nadalje tražiti razgovore.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas, nakon što su se na Markovom trgu u Zagrebu sukobili policija i branitelji, da može pozvati njihove predstavnike za nekoliko dana na razgovor u vladi, ali ne danas.

Milanović je rekao i da vlada brine o braniteljima ocenjujući da će ova situacija prestati "kad to kaže predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ili kad to kaže predsednik HDZ Tomislav Karamarko".

Upozorio je da je vlada jedna od ključnih institucija koje se moraju respektovati i čuvati, a to je posao policije, reagujući na poziv Glogoškog policiji da otkaže poslušnost vlastima.

Hrvatski branitelji koji od sinoć nenajavljeno protestuju u centru Zagreba, jer smataju da su im ugrožena prava i traže ostavku resornog ministra Predraga Matića, sukobili su se tokom dana s policijom uklanjajući ogradu koju je policija postavila jer skup nije bio odobren.

Do eskalacije situacije je došlo kada je druga grupa od oko 200 branitelja, pokušala da se pridruži demonstrantima koji od juče protestuju na Markovom trgu.

Policija je zatvorila prilaze Markovom trgu, a na policiju je bačeno nekoliko baklji i uklonjene su metalne barikade. Jake policijske snage uspele su da spreče veću grupu branitelja-demonstranata da uđu na Markov trg, gde se od juče nalazi grupa od 50-tak branitelja koja traži susret s premijerom Zoranom Milanovićem. Deo njih je ipak uspeo da prođe.

Reč je o braniteljima koji već sedam meseci protestuju u šatoru ispred resornog ministarstva u Savskoj ulici ultimativno tražeći ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih saradnika, jer smatraju da ne štite dovoljno njihova prava.

Njih 50-tak od juče protestuje ispred sedišta Vlade na Markovom trgu tražeći da ih primi premijer Zoran Milanović, a protest je nastabljen i danas ispred Crkve svetog Marka,u kojoj su branitelji proveli noć.

Tamo je i sinoć bilo napeto između policije i branitelja, s obzirom da njihov protest nije prijavljen, a javna okupljanja na Markovom trgu zabranjena su od 22 časa do osam ujutro.

U Crkvu svetog Marka, gde su se sklonili branitelji i invalidi, danas iza podneva je ušao ministar branitelja Predrag Matić kako bi pokušao da nagovori demonstrante da napuste crkvu i dođu na pregovore u Ministarstvo branitelja, ali dogovor nije postignut.

Jedan od vođa protesta Đuro Glogoškog rekao je da branitelji neće izaći iz crkve dok ih na razgovor ne primi premijer Zoran Milanović, koji je za najavio konferenciju za novinare.

Glogoški je takođe danas pozvao policiju da otkaže poslušnost "onima koji su im naredili da se obračunavaju s braniteljima".

Bivši predsednici Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović izjavili su za Hrvatsku televiziju da je reč o jednom obliku ozbiljnog pokušaja destabilizacije zemlje, te pozvali na otvaranje dijaloga.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.