Bramerc i Ban Ki Mun: PRAVDA JE ZADOVOLJENA

Izvor: Mondo, 24.Mar.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc i Ban Ki Mun: PRAVDA JE ZADOVOLJENA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun i tužilaštvo Haškog pozdravili su danas presudu Radovanu Karadžiću kao "istorijski dan za međunarodnu krivičnu pravdu".

Foto: AP/Robin van Lonkhuijsen, Pool

"Ova presuda šalje snažan signal onima koji su na položaju da će biti smatrani odgovornim za svoje akcije i pokazuje da begunci ne mogu izmaći kolektivnoj rešenosti međunarodne zajednice da obezbedi njihovo suočavanje sa pravdom u skladu sa zakonom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << naveo je Ban u saopštenju.

Tužilaštvo Haškog tribunala pozdravilo je presudu Pretresnog veća kojom je Radovan Karadzić optužen za genocid, zlocine protiv čovecnosti i ratne zločine i osuđen na četrdeset godina zatvora, a glavni tužilac Serž Bramerc izjavio da je pravda zadovoljena, navodi se u saopštenju tužilaštva.

"Mi smo zadovoljni da je Pretresno veće prihvatilo veliki broj dokaza koji su nam bez sumnje ukazali na ličnu odgovornost Karadžića za širok spektar zločina. Ovo uključuje zločine počinjene u svim opštinama u Bosni i Hercegovini, kao i tokom opsade Sarajeva i genocid u Srebrenici", navodi se u saopštenju tužilaštva posle izricanja presude.

Tuzilastvo smatra i da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda vazan korak, jos nije zavrsen, navodi se u saopštenju.

Bramerc je ocenio da je presudom pravda zadovoljena, ali smatra da veliki broj zrtava u bivšoj Jugoslaviji jos uvek čeka pravdu.

"Prevelik broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvek čeka pravdu. Prevelik je broj porodica koje jos uvek ne znaju za sudbinu svojih najdražih", rekao je Bramerc i pozvao nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podrsku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima, navodi se ui saopštenju.

Bramerc je rekao i da je 1993. godine, svet odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu.

"Za dve decenije, te žrtve su imale poverenje da ćemo tu pravdu dostići. Hiljade ljudi je došlo ovde da ispričaju svoje priče i hrabro se suoče sa svojim mučiteljem.Danas, sa ovom presudom, to poverenje je opravdano. Pravda je zadovoljena",  zaključio je Bramerc.

U saopštenju tužilaštva se navodi i da će istina ustanovljena ovom presudom "zauvek stajati nasuprot brojnim pokušajima negiranja patnje hiljada žrtava u zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji".

Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora, a njegov branilac izjavio je da će uložiti žalbu na ovu, prvostepenu presudu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki Mun: Presuda signal svima na položajima

Izvor: B92, 24.Mar.2016

UN -- Presuda Radovanu Karadžiću u Hagu je istorijski dan za narode u regionu kao i za međunarodno pravosuđe, kaže generalni sekretar UN Ban Ki Mun..."Današnjom presudom se šalje snažan signal onima koji su na odgovornim položajima jer će svi odgovarati za svoje postupke", rekao je Ban...Generalni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.