Borci Islamske države opkoljeni u Mosulu

Izvor: VOA, 13.Mar.2017, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borci Islamske države opkoljeni u Mosulu

Američke i iračke vlasti tvrde da su da su borci Islamske države opkoljeni i primorani da ostanu u zapadnom Mosulu, pošto su iračke jedinice juče preuzele kontrolu nad poslednjim drumom koji vodi iz grada. Tokom obraćanja u Bagdadu, američki izaslanik Bret Mekgurk, hvalio je vazdušnu operaciju iznad Mosula, koju predvode SAD, rekavši da se radi o “najpreciznijoj vazdušnoj kampanji ikada”. “Usmrtili smo 180 vođa Islamske države, uključujući skoro sve zamenike Abu Bakra al Bagdadija, među njima takozvane ministre rata, informacija, finansija, nafte i zemnog gasa, zamenika šefa za spoljne operacije, koji je planirao terorističke akcije širom sveta, uključujući prošlogodišnje napade u Briselu i Parizu Abu Muhameda al Adnanija, i svakodnevno nastavljamo da ubijamo njihove lidere“. General major Maan al Saadi tvrdi da iračke bezbednosne snage sada kontrolišu više od trećine zapadnog dela Mosula, tri nedelje pošto su iračke snage prošlog meseca preduzele ofanzivu, s ciljem da oslobode sve delove zapadno od reke Tigar. U januaru, iračke snage su isterale borce Islamske države iz istočnog dela Mosula. Bitka za Mosul izazvala je veliku humanitarnu krizu, zbog koje bi na kraju, prema procenama Ujedinjenih nacija i iračkih zvaničnika koji se bave pitanjem izbeglica, skoro polovina od ukupno 700 hiljada civila mogla da bude primorana da napusti svoje domove. U subotu, Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice, procenila je da  oko pet hiljada civila svakodnevno napusta konfliktna područja, od kako su pre tri nedelje iračke snage krenule u ofanzivu na zapadne delove grada.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Mosul, žestok okršaj iračkih trupa i džihadista

Izvor: RTS, 14.Mar.2017, 13:21

Iračke trupe bore se sa pripadnicima Islamske države za kontrolu nad mostom iznad reke Tigar u Mosulu, dok civili izlaze iz oslobođenih zapadnih četvrti tog grada, prehlađeni, mokri i gladni, ali sa olakšanjem, jer više nisu pod kontrolom ekstremista. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.