Izvor: Deutsche Welle, 21.Apr.2021, 11:02

Borba Navaljnog za zdravlje – i protiv vremena

Zdravstveno stanje uhapšenog vođe ruske opozicije Navaljnog privlači veliki pažnju javnosti. Njegovi saborci organizuju proteste širom zemlje. To je trka protiv vremena, jer njegova mreža bi mogla da bude razbijena.

Kako se oseća Aleksej Navaljni? Jaroslav Ašihmin je zvučao prilično iznervirano kada mu je u utorak ujutru novinarka DW u telefonskom razgovoru postavila to pitanje. „Nisam ga video“, rekao je terapeut i kardiolog, koji se, kako sam navodi, od 2013. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << brine za zdravlje kritičara Kremlja Navaljnog.

Ašihmin se zajedno sa drugim lekarima uputio ka kaznenoj koloniji IK-3 na zapadu Rusije, gde se od pre nekoliko dana nalazi najpoznatiji ruski zatvorenik. Navaljni je tamo u bolnici za zatvorenike.

„Danas smo stigli i imali smo nezvanično odobrenje da ćemo moći da ga posetimo“, kaže Ašihmin. „Na ledenom vetru smo čekali sat i po vremena da bi nam onda rekli da ne mogu da nas puste unutra.“

-pročitajte još: Šta je sa protestima u Rusiji?

Simptomi opasni po život?

Sredinom aprila grupa moskovskih lekara je u otvorenom pismu izvestila koliko se dramatično pogoršalo zdravstveno stanje Navaljnog. Opozicioni političar je 31. marta započeo štrajk glađu kako bi se izborio za to da ga pregledaju lekari u koje ima poverenja. Vlasti su to odbile.

Ljudi bliski Navaljnom kažu da je tokom pregleda utvrđen povišen nivo kalijuma. „Previsok nivo kalijuma može da dovede do srčanih aritmija ili srčanog zastoja“, kaže Jaroslav Ašihmin. Međutim, dijagnoze još uvek nema.

Kapija na ulazu u kaznenu koloniju IK-3

Pre nego što je u leto 2020. godine otrovan nervnim gasom „Novičok“, Navaljni je bio „potpuno zdrava osoba“. Trenutni simptomi „mogu da budu opasni po život“, zbog čega bi Navaljni trebalo da bude prebačen u hitnu pomoć.

U zvaničnim izvorima se navodi da je zdravstveno stanje Navaljnog „prihvatljivo“, te da je opozicioni političar pregledan u jednoj bolnici, uključujući i MRT. Utvrđeno je da ima diskus herniju, navode izvršni organi. Prethodno se Navaljni žalio na bolove u leđima, kao i na to da mu trnu noge i ruke.

Pritisak iz Berlina i Vašingtona

Nakon povratka iz Nemačke, gde je nakon trovanja bio na lečenju, Navaljni je u jednom prethodnom postupku osuđen na zatvorsku kaznu za navodnu prevaru i pranje novca. On te optužbe odbacuje. Od marta je bio smešten u kaznenu koloniju IK-2 u oblasti Vladimir, sto kilometara istočno od Moskve.

U međuvremenu sve više vodećih zapadnih političara izražava zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja. Nemačka vlada je pokušala da iskoristi svoj uticaj kako bi „on dobio odgovarajuću medicinsku negu“, rekla je u utorak nemačka kancelarka Angela Merkel na video-konferenciji sa Savetom EU.

-pročitajte još: Prošlost sustiže Navaljnog

Prethodno je vlada SAD zapretila Rusiji oštrim merama u slučaju da Navaljni umre u zatvoru. I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, u ponedeljak je pozvao Rusiju da izađe u susret želji Navaljnog.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimi Putina je, međutim, poručio da se zdravlje ruskih zatvorenika ne tiče stranih vlada.

Protesti za Navaljnog u čitavoj zemlji

Kolega Navaljnog, Ivan Ždanov, pozdravlja izjave zapadnih političara: „Samo kombinacija domaćih protesta i međunarodnog pritiska može da poboljša situaciju Alekseja Navaljnog“, kaže u razgovoru za DW Ždanov, direktor Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK). On optužuje ruskog predsednika da pušta da Navaljni „uživo“ umre.

Ivan Ždanov: Samo kombinacija domaćih protesta i međunarodnog pritiska može da poboljša situaciju Navaljnog

Ždanov i ostali Navaljnijevi saborci za večeras najavljuju proteste širom zemlje. Prvobitno su zapravo hteli da sačekaju da pola miliona učesnika onlajn potvrdi učešće na demonstracijama, ali onda su odlučili da se one ranije održe. Kao razlog Ždanov je naveo „loše zdravstveno stanje“ Navaljnog, ali i opasnost da bi otpor mogao da oslabi.

Državno tužilaštvo u Moskvi je iznenada podnelo zahtev da se FBK i drugi projekti Navaljnog označe kao „ekstremističke organizacije“. Sudski predmet je klasifikovan kao tajna. Ukoliko do zabrane dođe, legalna borba za Navaljnog i njegove saborce u Rusiji više ne bi bila moguća.

Protesti bi trebalo da se održe upravo danas dok predsednik Putin drži govor o stanju nacije. Ždanov negira tu vezu i raduje se dodatnom pritisku na predsednika. Da li će na ulice izaći stotine hiljada ljudi, prema oceni Ždanova zavisi od toga koliko će oštro postupati policija. Na protestima ove zime za puštanje Navaljnog na slobodu desetine hiljada uglavnom mladih Rusa izašlo je na ulice širom zemlje. Hiljade njih tada je bilo uhapšeno.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.