Bombaški napadi u Turskoj

Izvor: RTS, 29.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaški napadi u Turskoj

Devet turskih vojnika je poginulo, kada je njihovo vozilo, naletelo na bombu postavnjenu na putu. Veruje se da je napad na vojnike delo kurdskih pobunjenika. U odvojenom napadu, u Ankari, žena aktivirala bombu na univerzitetu, ali niko nije povređen. Meta je bio bivši ministar odbrane.

Devet pripadnika turske vojske je ubijeno u eksploziji daljinski aktivirane bombe u jugoistočnoj Turskoj.

Neimenovani bezbednosni izvor rekao je za agenciju Rojters da je za eksploziju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bombe, koja je daljinski aktivirana pored puta, odgovorna separatistička gerila iz Radničke partije Kurdistana, PKK.

Turska televizija prenela je, ne imenujući izvore, da je jedno vojno vozilo naletelo na bombu dok se kretalo putem koji povezuje dva glavna kurdska grada - Dijarbakir i Bingol.

Vojska je, posle eksplozije koja se desila kratko pre najavljenje konferencije za novinare komandanta oružanih snaga, generala Ilkera Basbuga u Ankari, pokrenula kopnenu i vazdušnu operaciju protiv separatista.

Turske bezbednosne snage bore se već 25 godina protiv pobunjenika iz PKK i u tom konfliktu do sada je život izgubilo 40.000 ljudi.

PKK, koja se nalazi na listi zabranjenih terorističkih organizacija Vašingtona i EU, počela je 1984. oružani ustanak za formiranje države u prevashodno kurdskoj jugoistočnoj Turskoj.

Turska vlada nedavno je sprovela mere protiv kurdskih ekstremista i političara za koje se veruje da su povezani sa PKK. Ona je, takođe, unapredila saradnju sa vlastima severnog Iraka u borbi protiv kurdskih pobunjenika, koji često sprovode napade iz iračkih baza na tursku teritoriju.

Žena aktivirala bombu na univerzitetu, nema povređenih

Žena, koja se pretvarala da je student, aktivirala je danas bombu na jednom univerzitetu u Ankari tokom posete bivšeg turskog ministra pravde, ali u eksploziji niko nije povređen, prenela je agencija Anadolija.

Turski mediji prenose da je meta napada bio bivši ministar pravde Hikmet Sami Turk, a eksplozija se dogodila na metar udaljenosti od bivšeg turskog zvaničnika.

Agencija Anadolija je prenela da je policija uhapsila ženu.

Levičarske organizacije u Turskoj zameraju Turku na politici koju je vodio dok je bio na čelu ministarstva pravde, navela je britanska agencija, podsećajući da su mu stizale svojevremeno i pretnje smrću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.