Bombaš samoubica se razneo na protestu u Iranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaš samoubica se razneo na protestu u Iranu

TEHERAN - Bombaš samoubica aktivirao je eksploziv u blizini svetilišta idejnog vođe iranske revolucije ajatolaha Ruholaha Homeinija u Teheranu, javila je agencija Mehr.

"Pre nekoliko minuta bombaš samoubica aktivirao je eksploziv i time razneo sebe", rekao je policijski zvaničnik Hosein Sadžedinija, prenosi agencija.

Još dve osobe su povređene u incidentu, koji se dogodio u severnom delu zgrade.

Policija suzavcima rasterala demonstrante
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Iranska policija je danas suzavcima i vodenim topovima rasterala nekoliko hiljada demonstranata u Teheranu koji su protestovali zbog navodne krađe na predsedničkim izborima održanim prošlog petka.

Očevici tvrde da je do sukoba sa policijom na Trgu revolucije došlo pošto je oko 3.000 demonstranata uzvikivalo parole "Smrt diktatoru!" i "Smrt diktaturi!".

Policija je odmah odgovorila upotrebivši vodene topove i suzavac.

Iranska državna televizija je u programu na engleskom jeziku javila je da je u sukobima poginula jedna a ranjeno dve osobe, ali zvanični Teheran to još nije potvrdio.

Obama: Obustavite nasilje

Američki predsednik Barak Obama zatražio je danas od iranske vlade da "obustavi sve nasilne i nepravedne akcije protiv sopstvenog naroda" dok se u Teheranu nastavljaju protesti zbog navodnih lažiranja na prošlonedeljnim predsedničkim izborima.

"Iranska vlada mora da shvati da svet gleda. Mi žalimo za svakim izgubljenim nevinim životom", naveo je Obama u saopštenju.

Obama je istakao da se mora poštovati univerzalno pravo na okupljanje i slobodu govora i da SAD podržavaju sve koji žele to pravo da koriste.

Zvaničnik Bele kuće je naveo da Obama svakodnevno dobija informacije o situaciji u Iranu i sastaje se sa svojim višim savetnicima.

"Iranski narod će, na kraju krajeva, suditi o akcijama svoje vlade. Ako iranska vlada želi poštovanje međunarodne zajednice, onda mora da poštuje dostojanstvo svog naroda i vlada uz odobrenje, a ne prinudom", ukazao je Obama u saopštenju.

Kamenei pozvao opoziciju da prekine protesteVrhovni verski vođa ajatolah Ali Kamenei pozvao je juče lidere opozicije da odmah prekinu ulične proteste jer će u suprotnom biti odgovorni za krvoproliće i haos.

Očevici su agenciji Asošijeted pres rekli da je više hiljada policajaca od ranog jutra zaposelo centralne ulice u Teheranu kako bi sprečili održavanje protesta. Oko Teheranskog univerziteta, poslednjeg poprišta sukoba, postavljena su vatrogasna vozila.

Poraženi iranski predsednički kandidat Mirhosein Musavi poručio je danas svojim pristalicama da je spreman da umre mučeničkom smrću.

Musavi je optužio Ahmadinedžada da je lažirao izborne rezultate, posle čega je zemlja zapala u najdublju političku krizu još od vremena Islamske revolucije 1979. godine.

Oštro obraćanje ajatolaha Kameneija u petak tumači se kao signal da se neće udovoljiti zahtevu Musavija da budu raspisani novi izbori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.