Bolsonaro odbacio pomoć G-7 za borbu protiv požara

Izvor: RTS, 27.Avg.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolsonaro odbacio pomoć G-7 za borbu protiv požara

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbacio je pomoć lidera G-7 za borbu protiv požara u Amazoniji, nazivajući to kolonijalističkim činom.
Francuski predsednik Emanuel Makron prethodno je objavio da se Grupa Sedam saglasila da izdvoji 20 miliona dolara za borbu protiv požara, kao i dugoročnu inicijativu zaštite prašume, prenela je agencija AP.

Makron je optužio Bolsonara za požare u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promenom svoje politike prema klimatskim promenama i krčenju šume.
Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi "smešni i nepotrebni napadi na Amazoniju" neprihvatljivi i optužio ga da tretira region "kao da je kolonija".
Brazilski predsednik se, međutim, suočio sa izolacijom u inostranstvu zbog stava o neprestanoj krizi u okruženju, a našao se pod jakim pritiskom i u svojoj zemlji jer je mu je prema anketama u ovom mesecu, pao rejting.
Kako prenosi portal Indeks, na pomoć G-7 brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales je reagovao drugačije, nazivajući je dobrodošlom.
Makron je, nazvavši požar u Amazoniji globalnom krizom, tu temu stavio u vrh agende G-7, ističući da su države članice spremne da pruže konkretnu pomoć.
"Francuska će to učiniti s vojnom podrškom u narednim satima", rekao je juče Makron, ne iznoseći detalje.
Kanada je najavila da će poslati avione za gašenje požara u Brazilu i izdvojila je 11,3 miliona dolara za tu namenu.
I više slavnih ličnosti izrazilo je zabrinutost zbog požara.
Glumac Leonardo Dikaprio je rekao Rojtersu da je kriza "neverovatno tragična" i da vlade moraju više da učine u borbi protiv klimatskih promena.
Fondacija glumca je tim povodom donirala pet miliona dolara za prašumu Amazonije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.