Bolivija: Morales proglasio pobedu na referendumu

Izvor: Blic, 11.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolivija: Morales proglasio pobedu na referendumu

Bolivijski predsednik Evo Morales proglasio je noćas pobedu na referendumu o mandatu šefa države, što mu omogućava zadržavanje na vlasti i nastavak sa programom socijalističkih reformi u zemlji.

"Bolivijski narod je danas svojim glasovima izrazio podršku konsolidaciji promena", izjavio je Morales, obraćajući se hiljadama sledbenika okupljenim ispred predsedničke palate.

"Nastavljamo sa vraćanjem naših prirodnih resursa, konsolidacijom nacionalizacije i državnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preuzimanjem kompanija", najavio je levičarski orijentisan bolivijski predsednik, a prenela agencija Rojters.

Građani Bolivije, takođe su glasali o mandatima devet provincijskih guvernera, protivnika Moralesovih socijalnih reformi, koji se zalažu za veću autonomiju u odnosu na centralnu vlast. Prema nezvaničnim rezultatima, Morales je dobio podršku više od 60 odsto izašlih birača, a proveru su preživeli i desničarski orijentisani guverneri.

Moralesu, bivšem uzgajivaču koke, pobeda će omogućiti da sprovede reforme, uključujući nacionalizaciju, podelu zemlje seljacima i novi ustav koji bi obezbedio veća prava siromašnim slojevima društva. Plebiscit je zatražio sam Morales, da bi stavio svoj mandat na proveru, pošto se nekoliko provincija, pre svega one najbogatije, na ranije organizovanim referendumima, izjasnilo za više autonomije u odnosu na centralnu vlast. Morales, koji se tome protivi, odlučio je da svoj mandat stavi na kocku, ali i mandate devet provincijskih guvernera koji se protive njegovoj politici. Moralesu je za pobedu bilo potrebno 46,3 odsto glasova, a pokrajinskim guvernerima više od 50 odsto kako bi zadržali svoje pozicije.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazivala su da je Morales i dalje popularan, posebno među dve trećine siromašnih stanovnika Bolivije, iako je, uoči referenduma, zbog protesta morao da otkaže nekoliko mitinga u regionima koje kontroliše opozicija.

Prema bolivijskom zakonu opozicija je morala, ako hoće da smeni Moralesa sa funkcije predsednika, da na referendumu dobije jedan glas više nego što je Morales dobio na izborima 2005. godine - 1.544.374 glasova.

Bolivija ima ukupno 9,2 miliona stanovnika, a na referendumu se izjašnjavalo više od četiri miliona, koliko ih ima pravo glasa.

Morales, koji je pre dve godine dobio 54 odsto glasova, obećao je da će se povući iz političkog života ukoliko na referendumu ne osvoji većinu glasova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Referendum u Boliviji: Morales predsednik, nacionalizacija resursa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2008

LA PAZ - Bolivijski predsednik Evo Morales proglasio je noćas pobedu na referendumu o mandatu šefa države, što mu omogućava zadržavanje na vlasti i nastavak sa programom socijalističkih reformi u zemlji..."Bolivijski narod je danas svojim glasovima izrazio podršku konsolidaciji promena",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.