Boko Haram objavio novi video snimak otetih devojčica

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2016, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boko Haram objavio novi video snimak otetih devojčica

Nigerijska islamistička organizacija Boko Haram objavila je danas novi video snimak na kojem se vide devojčice za koje se veruje da su učenice koje je ta grupa otela aprila 2014. u Čiboku, na severoistoku Nigerije.

Džihadisti su na snimku zahtevali oslobađanje zatvorenih pripadnika Boko Harama u zamenu za puštanje otetih devojčica.

Abubakar Abdulahi, jedan od portparola pokreta "Vratite naše devojčice" (Bring Back Our Girls - BBOG), koji se bori za oslobađanje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << učenica, rekao je za agenciju Frans pres da je najmanje jedna devojčica mogla biti identifikovana kao učenica iz Čiboka i naveo da se radi na utvrđivanju identiteta ostalih.

Islamisti Boko Harama oteli su 14. aprila 2014. godine 276 tinejdžerki iz ženske škole u Čiboku, što je izazvalo burne reakcije i u Nigeriji i širom sveta.

U prvih nekoliko sati posle otmice uspelo je da pobegne 57 devojčica, a Boko Haram, čiji naziv na jeziku plemena Hausa znači "zapadno obrazovanje je greh", prvi video snimak učenica iz Čiboka objavio je u maju 2014.

Na novom snimku koji traje 11 minuta, postavljenom na Jutjubu (Youtube), uniformisani muškarac sa maskom na licu, naoružan automatskom puškom, govori: "Oni moraju znati da su njihova deca još u našim rukama".

Džihadista sa snimka, okružen grupom od više desetina devojčica odevenih u tradicionalnu muslimansku abaju, naveo je da se "četrdesetak devojčica dobrovoljno udalo po Alahovoj volji", a da su ostale "poginule u vazdušnim napadima".

Jedna od devojčica takođe govori na snimku na lokalnom dijalektu Čiboka i jecajući opisuje vazdušne napade nigerijske vojske, dok druge devojčice u pozadini brišu oči, a jedna od njih u naručju drži bebu.

Maskirani muškarac zahtevao je od nigerijskih vlasti puštanje na slobodu zatvorenih pripadnika Boko Harama, dodajući da je to uslov za oslobađanje devojčica.

Nigerijski ministar informisanja Lai Mohamed rekao je danas da je njegova vlada "u kontaktu sa navodnim autorima snimka", ali da "želi da bide sigurna da li su osobe sa kojima kontaktira zaista one koje stoje iza snimka".

On je dodao da vlada postupa oprezno, jer situaciju dodatno otežavaju podele u vrhu Boko Harama.

Novi video snimak, za koji se ne zna kada je nastao, usledio je nedugo posle snimka datiranog na 4. avgust, na kojem lider Boko Harama Abubakar Šekau negira da ga je na mestu vođe zamenio pripadnik Islamske države Abu Musab Al Barnaui.

Posle iskazivanja lojalnosti Islamskoj državi u martu prošle godine, Boko Haram je promenio naziv u "Zapadnoafrička provincija Islamske države", ali je na današnjem snimku koristio svoje staro ime, za razliku od prethodnih snimaka.

Stručnjaci navode da ekstremno nasilje Boko Harama u poslednjih nekoliko godina, u kojem je ubijeno više hiljada ljudi u džamijama i na pijacama i otet veliki broj žena i dece, nije naišlo na odobravanje Islamske države.

Boko Haram pretrpeo je brojne vojne poraze od dolaska na vlast aktuelnog nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija u maju prošle godine, a njegovi oružani kapaciteti oslabljeni su u poslednje dve godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.