Bogataši, dajte pola sirotinji

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogataši, dajte pola sirotinji

NJUJORK - Američki investitor Voren Bafet i osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts su obnarodovali da su pozvali na stotine američkih kolega milijardera da bar 50 odsto svog bogatstva daju u dobrotvorne svrhe. Bafet (vlasnik osiguravajuće i investicione kompanije "Berkšir Hatavej"), Gejts i njegova žena Melinda su u poslednji godinu dana održali čitavu seriju večera s bogatim Amerikancima kako bi ih nagovorili da učine ovaj filantropski potez, preneo je Rojters.

U akciji, koju su nazvali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << "Obavezivanje na davanje", oni su od američkih milijardera zatražili da se javno i pisano obavežu da će - za života, ili posle smrti - polovinu svog bogatstva ostaviti u dobrotvorne svrhe.

Peti Stounsifer, nekada glavni izvršni direktor Fondacije Gejts, a sada savetnik Gejtsovih i Bafeta, izjavila je da su za sada četiri milijardera najavila da će objaviti takvu obavezu - tajkun iz oblasti nekretnina i građevine Eli Broud, preduzetnik Džon Dor, medijski magnat Geri Lenfest i bivši predsednik "Cisko sistema" Džon Morgridž. Cifre koje su obećali još nisu saopštene.

U pismu objavljenom na vebsajtu kampanje (www.givingpledge.org), Bafet (79) je napisao da "ne može biti srećniji" zbog odluke iz 2006. godine da 99 odsto svog bogatstva podeli Fondaciji Bila i Melinde Gejts i drugim dobrotvornim ustanovama.

Prema Bafetovim rečima, do sada je oko 20 odsto akcija "Berkšir Hataveja", uključujući deonice njegove pokojne žene Suzan, već podeljeno raznim dobrotvornim društvima, a podela će se nastaviti - po četiri procenta godišnje.

Gejts je ove godine drugi po bogatstvu u svetu, sa 53 milijarde dolara, a Bafet treći, sa 47 milijardi, prema listi magazina Forbs, koji tvrdi da u SAD žive 403 dolarska milijardera.

Bil i Melinda Gejts su do sada donirali više od 28 milijardi dolara svojoj fondaciji, koja je, pak, za 16 godina postojanja dala više od 22 milijarde dolara za poboljšanje zdravstvenih uslova u siromašnim zemljama, i poboljšanje života siromašnih u SAD.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.