Izvor: B92, 19.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler u iznenadnoj poseti Bagdadu

Bagdad -- Britanski premijer Toni Bler doputovao u iznenadnu posetu Bagdadu, koja će najverovatnije biti njegova poslednja poseta Iraku.

Bler se u Bagdadu odmah po dolasku sastao s iračkim premijerom Nurijem Al-Malikijem, a potom i sa predsednikom Iraka Džalalom Talabanijem. Neposredno uoči potvrde Blerove posete, tri puta je granatirana utvrđena Zelena zona u kojoj su smeštene iračke institucije i britanska i američka ambasada. U napadu je jedna osoba ranjena, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je iz američke ambasade.

Bler je na konferenciji za novinare posle razgovora s Al-Malikijem i Talabanijem rekao da veruje da se bezbednost poboljšava u Iraku, ali da je nasilje i dalje deo stvarnosti u toj zemlji.

"Irak je oslobođen strašne diktature Sadama Huseina i sada postoje pokušaji da se zemlja na razne načine potčini uz pomoć terorizma i nasilja", rekao je Bler pošto se privatno sastao s iračkim liderima.

Bler je novinarima preneo da je Al-Malikija i Talabanija uverio da će Britanija nastaviti da im pruža podršku i posle njegovog odlaska sa mesta premijera.

Današnja Blerova poseta Iraku je osma po redu od marta 2003, kada je izvršena invazija na tu zemlju. Toni Bler će premijersku funkciju napustiti 27. juna, posle 10 godina na mestu premijera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.