Izvor: B92, 01.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bled: O Rusiji i o energiji

Ljubljana -- U Bledu se održava dvodnevni Strateški forum Bled, kao priprema za vanrednu sednicu vrha EU o Rusiji i Gruziji.

Dvodnevni Strateški forum Bled, koji je započeo juče popodne, sa temom energetike i problematike vezane za nju, proticao je mahom u svetlu priprema za današnji vanredni vrh EU, posvećen problemu Rusije i Gruzije. Na forumu učestvuje 398 učesnika iz 59 država, među kojima su i generalni sekretar OEBS i zamenica generalnog sekretara UN.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Uz niz panela na teme vezane za energetiku i zaštitu životne sredine, slovenački domaćini, premijer Janez Janša i šef diplomatije Dimitrij Rupel, sastali su se na marginama foruma i sa potpredsednikom Vlade Gruzije, Giorgiom Baramidzeom i zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandrom Jakovenkom. Prema rečima ministra Rupela, ovom prilikom su "saslušane obe strane koje su dale međusobno suprotne informacije".

"Ono što me brine je ideja o zaštitnoj zoni oko teritorije Osetije, odnosno Abhazije...videćemo šta će to značiti, ali bojim se da je to jako ozbiljan problem za integritet i teritorijalnu celovitost Gruzije. Ako je to zona koja je velika od 10 do 18 kilometara, kao što neki govore, onda je to prilično teritorije i moramo biti jako oprezni", rekao je Dimitrij Rupel na Bledu.

Povodom današnjeg vrha EU u Briselu, Rupel je dodao da ne podržava uvođenje sankcija protiv Rusije jer je ubeđen da to ne bi ništa rešilo, rekavši i da se nada da će EU biti jedinstvena po pitanju rusko-gruzijske krize, ali "koliko će visok biti zajednički imenitelj, to ćemo videti".

Rupel je rekao i da na današnjem vrhu EU francusko predsedništvo EU očekuje da bude potvrđen dokument koji su, uz posredovanje francuskog predsednika Sarkozija, 12. avgusta potpisali predsednici Medvedev i Sakašvili, uz zahtev da obe strane sprovode taj dokument. Istovremeno se očekuje i da budu određeni oblici, odnosno mehanizmi misije, koju EU namerava da pošalje u Gruziju.

Ključna tema Strateškog foruma Bled bili su i alternativni oblici energije, ali prema rečima slovenačkog premijera Janeza Janše "trajaće još neko vreme pre no što budemo mogli potpuno da se oslonimo na novu generaciju izvora energije".

Ideja o atomskoj energiji, tokom jučerašnjeg foruma bila je najbliža češkom premijeru Mireku Topolaneku, koji je upozorio i da EU previše zavisi od energije iz Rusije i Bliskog istoka, a način za prekidanje te zavisnosti mogli bi da budu atomska energija i inovacije. Prema Topolanekovom mišljenju, konflikt u Gruziji dokazuje da se "Rusija neće ni pred čime zaustaviti, ne bi li sačuvala položaj glavne dobaviteljice energije". Upravo zbog toga je u interesu EU, smatra Topolanek, da se nađe zajednički stav prema Rusiji.

Letonski premijer Ilvars Godmanis nije se složio sa češkim kolegom, rekavši da dve trećine postojećih atomskih elektrana nema obezbeđen međunarodni nadzor, zbog čega bi u slučaju usmeravanja u tu vrstu energije, pored velikih sredstava, trebalo obezbediti i bezbedonosne mere. Godmanis je dodao i da zajednička evropska energetska politika nije dovoljna jer je potrebno i šire partnerstvo sa državama koje imaju energetske izvore, kao što su Rusija i kavkaske države.

Nekadašnji austrijski kancelar Volfgang Šisel upozorio je da bi EU morala da vodi preventivnu diplomatsku politiku u slučaju Gruzije jer je već više meseci znala da postoje provokacije u tom području. Istovremeno je dodao i da EU mora da napravi dugoročni plan obezbeđivanja energetske bezbednosti jer će se potražnja za energijom tokom narednih 25 godina, samo u EU, udvostručiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.