Izvor: B92, 23.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznismen podmićivao službenike UN

Njujork -- Službenik UN podmićivao zaposlene u UN novcem, poklonima, ali i uslugama prostitutki, izjavio svedok na suđenju.

Na suđenju službeniku Ujedinjenih nacija optuženom za primanje mita, svedok je izjavio da je podmićivao zaposlene u UN dajući im gotovinu, povoljne cene luksuznih stanova i obezbeđujući prostituke za zaposlene kako bi dobio ugovore vredne 100 miliona dolara.

Svedok Nišan Kohli juče je na suđenju pružio detalje u slučaju Vlade SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv Sandžaja Bahela, koji je bio šef jedne od službi UN za nabavke od 1999. do 2003. Kohli je posvedočio da je Bahel pomogao porodici Kohli u obezbeđivanju više od 20 ugovora.

Prema njegovim rečima, njegova porodica je dala Bahelu laptop, avionske karte, hiljade dolara gotovine i obezbedila značajan popust pri iznajmljivanju dva lukuzna stana na Menhetnu.

Bahel je za uzvrat obaveštavao porodicu Kohli o ponudama za radove i davao uputstva kako da podnesu ponudu koja će pobediti na tenderu.

On je rekao da je podmitio i dva službenika UN, tako što im je obezbedio večeru, posetu striptiz-klubu i sobu s prostitutkama, i za to platio 6.000 dolara. Takođe je rekao da je za jednog od službenika taj aranžman ponovio više puta.

Bahel je optužen za mito, telefonske prevare i prevare s poštom. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na 30 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.