Izvor: Blic, 06.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivšim zatvorenicima Gvantanama 150.000 dolara

Saudijske vlasti odredile su za 55 nedavno oslobođenih zatvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo na Kubi oko 150.000 dolara, odnosno po 2.600 dolara svakom, kako bi mogli da proslave predstojeći muslimanski praznik Eid el Fitr u krugu porodice.



Eid el Fitr se proslavlja po završetku svetog meseca ramadana kada vernici završavaju obavezan 30-dnevni post. Ministar unutrašnjih poslova princ Najef bin Abdul Aziz privremeno je oslobodio iz zatvora u Saudijskoj Arabiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivše zatvorenike Gvantanama, da bi proveli dane praznika sredinom oktobra sa svojim porodicama.

Oni će se posle praznika vratiti u pritvor, a krajem oktobra biće predati sudu radi suđenja. Američki zvaničnici su Saudijskoj Arabiji, prilikom poslednjeg prebacivanja u septembru, izručili iz pritvora Gvantanamo 16 Saudijaca. Nešto manje od 40 Saudijaca je i dalje u pritvoru Gvantanamo, a od 759 ljudi koji su držani u tom američkom pritvoru na jugoistoku Kube, 136 je bilo iz Saudijske Arabije, Zatvorenici iz Saudijske Arabije su drugi po brojnosti, posle onih iz Avganistana. U Gvantanamu se zbog optužbi da su povezani sa teroristièkom organizacijom Al kaida ili talibanima, i dalje nalazi oko 340 zatvorenika. Mnogi su godinama pritvoreni bez ikakvih optužbi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.