Bivši šef CIA kritikovan zbog propusta uoči napada 2001.

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši šef CIA kritikovan zbog propusta uoči napada 2001.

Bivšem šefu američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džordžu Tenetu bilo je poznato kakvu opasnost predstavlja Al Kaida još pre napada iz 2001. u SAD, ali je propustio da efikasno pripremi CIA za tu pretnju, piše u internom izveštaju agencije iz 2005. koji je u utorak objavljen.

U izveštaju se za propuste optužuju i zamenici Teneta koji je u julu 2004. podneo ostavku pošto je bio na udaru kritika zbog propusta u sprečavanju terorističkih napada 11. septembra 2001. u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Njujorku i Vašingtonu.

Tenet je kritikovan i zbog pogrešnih analiza o navodnom prisustvu oružja za masovno uništenje u Iraku što je dovelo do početka rata u toj zemlji u martu 2003.

Aktuelni direktor CIA Majkl Hejden koji je odobrio objavljivanje tog izveštaja iz juna 2005, preporučio je "sankcije" protiv Teneta i njegovih zamenika.

U izveštaju koji je sačinio generalni inspektor CIA, izražava se žaljenje što je Tenet odbio punu saradnju s američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost čime je sprečio da se ranije shvati ključna uloga šeika Haleda Mohameda koji se smatra organizatorom napada u kojima je poginulo više od 3.000 ljudi.

Tenet, koji je sada veoma kritičan prema administraciji predsednika SAD Džordža Buša, ocenio je u saopštenju da su zaključci iz izveštaja "potpuno pogrešni".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.