Bivši predsednik Hondurasa uhapšen na zahtev SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 09:03

Bivši predsednik Hondurasa uhapšen na zahtev SAD

Bivši predsednik Hondurasa Huan Orlando Ernandez uhapšen je na osnovu zahteva Sjedinjenih Američkih Država za izručenje i sa lisicama na rukama odveden iz svoje kuće, samo nekoliko nedelja nakon što je napustio funkciju.

U prenosu na državnoj televiziji, moglo se videti kako policajci odvode Ernandesa koji nosi pancir i lance između lisica na rukama i člancima nogu u obližnju bazu specijalnih snaga.

Zatim je bivši predsednik prikazan kako sedi za stolom dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ga lekari pregledaju pred kamerama, prenosi Rojters.

Do hapšenja bivšeg desničarskog predsednika došlo je nakon što je Vrhovni sud Hondurasa naredio njegovo hapšenje na osnovu američkog zahteva za izručenje po optužbom za trgovinu drogom i oružjem.

Dok se čekla odluka suda, oko 100 policajaca opkolilo je Ernandesovu kuću, a on je izjavio da je spreman da sarađuje sa policijom.

Samo nekoliko sati nakon što je 27. januara napustio funkciju, Ernandez se pridružio Centralnoameričkom parlamentu, regionalnom telu u šest zemalja koje svojim članovima daje imunitet od krivičnog gonjenja.

Imunitet koji daje ovo telo, a koje čine izabrani zvaničnici, kao i bivši predsednici i potpredsednici, može biti ukinut ili suspendovan na zahtev matične zemlje člana.

SAD su ranije stavile Ernandeza na crnu listu, a američki državni sekretar Entoni Blinken je ovog meseca izjavio da postoje verodostojni izveštaji da je on "uključen u značajnu korupciju,čineći ili omogućavajući dela korupcije i trgovine narkoticima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lisice na ruke na američki zahtev; uhapšen bivši predsednik Hondurasa FOTO

Izvor: B92, 16.Feb.2022

Bivši honduraski predsednik Juan Orlando Hernandez izveden je iz svoje kuće u lisicama i u pratnji policije...On je uhapšen nakon što ga je lokalna policija privela na zahtev Sjedinjenih Američkih Država gde je optužen za trgovanje drogom i oružjem...Hernandez je bio predsednik Hondurasa od januara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.