Benedikt XVI se vratio u Vatikan

Izvor: B92, 02.Maj.2013, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benedikt XVI se vratio u Vatikan

Vatikan -- Bivši papa Benedikt XVI vratio se danas u Vatikan, dva meseca posle svoje istorijske ostavke, a živeće u obnovljenom bivšem manastiru.

Taj manastir nalazi se nedaleko od mesta s kojeg papa Franja sada predvodi Rimokatoličku crkvu.

To je, kako piše agencija AFP, aranžman bez presedena, po kome će bivši i sadašnji papa biti zajedno u malenoj državi Vatikan.

Takva situacija bi, prema nekim stručnjacima, mogla da izazove teškoće ako bi Benedikt >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušao da utiče na papu Franju, a što je rekao da neće činiti.

Bivši papa, sada papa emeritus, živeo je od 28. februara u Kastelu Gandolfo, papinskoj letnjoj rezidenciji južno od Rima.

On je u svom poslednjem obraćanju u martu, posle ostavke, rekao da će živeti "skriven od sveta".

Benedikt je helikopterom doputovao iz Kastela Gandolfo u Vatikan, gde su ga dočekali visoki zvaničnici Vatikana uključujući državnog sekretara Tarčizija Bertona, a na pragu njegovog novog doma dočekao ga je papa Franja, kako bi mu poželeo dobrodošlicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši papa vraća se u Vatikan u obnovljeni samostan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2013

Bivši papa Benedikt XVI se vraća u Vatikan, dva mjeseca posle svoje ostavke, a živjeti će u obnovljenom bivšem samostanu. Benedikt XVI  (sada papa emeritus) od 28. februara živi u Castel  Gandolfo, papinskoj ljetnjoj rezidenciji južno od Rima. On je u svom posljednjem obraćanju u martu,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.