Bitka za Bregu uzima sve više žrtvava

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Bregu uzima sve više žrtvava

U borbama za libijski naftni terminal u Bregi u poslednja dva dana poginulo je 15 pobunjenika i šest pripadnika vladinih snaga, saopštili su medicinski radnici.

Volonter u bolnici u blizini Adždabije, gde se dovode borci ranjeni u Bregi, rekao je da je ubijeno 15 pobunjenika, dok je oko 50 ranjeno. On je dodao da je u petak dovezeno šest tela pripadnika vladinih snaga.

Libijski pobunjenici saopštili

su danas da su zauzeli planinski grad Garijan, koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smatra važnim strateškim uporištem za dalje napredovanje ka Tripoliju.

Garijan se nalazi oko 80 kilometara južno od Tripolija u planinama Nafusa.

To planinsko područje je sada većim delom pod kontrolom

pobunjenika. Portparol pobunjenika izjavio je da je Garijan pao posle kratkih

sukoba sa vojskom libijskog lidera Moamera Gadafija.

Pobunjenici su pokrenuli ofanzivu iz planinskog pojasa Nafusa, pokušavajući da se približe Tripoliju. Zauzimanje Garijana otvara direktan put ka severu libijske prestonice.

U borbama na drugom istočnom frontu u Misrati, koji je puno bliže Tripoliju, u poslednja 24 sata poginulo je najmanje šest pobunjenika, javljaju pobunjeničkih izvori.

Portpartol pobunjenika u bici za Bregu rekao je da su se snage suprotstavljene libijskom lideru Moameru Gadafiju probijale na jug iz grada Nova Brega prema terminalu na udaljenosti od 15 kilometara i da su uništile dva vladina tenka.

Pobunjenici su Novu Bregu preuzeli u četvrtak, ali Gadafijeve snage još uvek kontrolišu luku, naftni terminal i rafineriju u Bregi.

"Napredujemo iz stambene oblasti. Uništili smo nekoliko Gadafijevih tenkova", rekao je Rojtersu komandant pobunjenika Favzi Bukatif.

Pobunjenici žele da kontrolišu naftna postrojenja 750 kilometara istočno od Tripolija kako bi mogli da počnu da izvoze naftu iz Brege.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.