Izvor: Blic, 08.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Laden računa na talas pobuna

Bin Laden računa na talas pobuna

LONDON (BBC) - Londonski Sandej tajms piše juče o opasnosti da američko-britanska vojna intervencija u Avganistanu izazove pobunu islamskih fundamentalista širom sveta.

Bin Ladenov plan 'zlatnih domina' predviđa da će vojna intervencija učvrstiti fundamentalistički režim u Kabulu, dovesti na vlast radikalne generale u Pakistanu i izazvati građanski rat, odnosno raspad kraljevske porodice u Saudijskoj Arabiji. Dobri poznavatelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bin Ladenovog načina razmišljanja veruju da se on dobro pripremio za vazdušne udare na Avganistan i da želi da namami Amerikance da u tu zemlju uđu sa kopnenim trupama. To bi, dodaje Sandej tajms, bio signal da se širom islamskog sveta - a najpre u Pakistanu i Saudijskoj Arabiji, opozicioni elementi dignu na oružje. Talas pobune tu se ne bi zaustavio - oko 3.000 boraca iz 13 arapskih zemalja, čiji se uticaj proteže na Rusiju, Kinu, Iran i druge azijske zemlje, već se u Avganistanu zaklelo na vernost Bin Ladenu. On je, uz to, javno rekao da su Turska i Albanija blagoslovene islamom, a poznate su i aktivnosti njegovih sledbenika u Bosni. Sve te zemlje trebalo bi da predstavljaju tampon zonu prema Zapadu, u Bin Ladenovom novom svetskom poretku, zasnovanom na haosu i teroru, piše Sandej tajms.

Pod naslovom 'Otkako znam za sebe prezirem Amerikance', Sandej telegraf prenosi transkript poslednjeg Bin Ladenovog intervjua, datog 1998. TV stanici Al Džazira.

Objašnjavajući da je cilj njegove borbe oslobađanje 'okupiranih' islamskih zemalja od Amerikanaca i drugih nevernika, Bin Laden izražava žaljenje što su, pod uticajem američke kuture i medija, generacije muslimana, kako kaže, psihološki poražene. Džihad je, voljom Alaha, obnovljen u Avganistanu, Čečeniji i Bosni, kaže Bin Laden i demantuje da je svojevremeno sarađivao sa CIA u Avganistanu - kada se interesi dveju strana u jednom trenutku poklope, to se, po njegovim rečima, ne može nazvati saradnjom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.