Izvor: B92, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Laden: SAD žele samo naftu

Vođa terorističke organizacije Al Kaida Osam bin Laden optužio SAD da kuju zaveru s ciljem da preuzmu kontrolu nad iračkom naftom.

Bin Laden je u audio snimku od 56 minuta objavljenom na internetu naveo da su SAD želele da izgrade svoje vojne baze u Iraku kako bi uspostavile dominaciju u regionu i pozvao Iračane da se suprotstave namerama Vašingtona da u Iraku ponovo formira vladu nacionalnog jedinstva.

"Naša dužnost je da sprečimo taj opasan plan, kojim se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušava sprečiti uspostavljanje islamske države u Iraku, koja će biti barijera i otpor američkim namerama da podele Irak", rekao je Bin Laden u najnovijem obraćanju svetskoj javnosti.

Iako se najveći deo Bin Ladenovog obraćanja odnosio na Irak, vođa Al Kaide osvrnuo se i na borbu Palestinaca protiv Izraela i obećao palestinskom narodu da će "proširiti džihad" i na teritoriju Izraela.

"Nameravamo da oslobodimo Palestinu, celu Palestinu od reke Jordan do obale mora", rekao je Bin Laden obećavajući da će to biti borba "krv za krv, razaranje na razaranje".

Al Kaida do sada nije imala previše snažno uporište na palestinskim teritorijama, iako mreža te terorističke organizacije u poslednje vreme jača među Palestincima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.