Bil Klinton razgovarao s Kim Džong Ilom

Izvor: RTS, 04.Avg.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bil Klinton razgovarao s Kim Džong Ilom

Dve američke novinarke uhapšene u Severnoj Koreji pomilovao je lider te zemlje Kim Džong-Il. To je najvažniji rezulatat nenajavljene posete bivšeg predsednika SAD Bila Klintona. Klinton se najpre izvinio za ponašanje novanarki, tvrdi zvanična severnokorejska agencija KCNA.

Bivši američki predsednik Bil Klinton posetio je danas dve američke novinarke uhapšene u Severnoj Koreji, prenela je američka televizija Ej-Bi-Si .

Pozivajući se na izvor iz američke vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << televizija je prenela da je moguće da će se novinarke Lora Ling i Euna Li vratiti sutra u SAD.

Lider Severne Koreje Kim Džong-Il pomilovao je dve američke novinarke pošto mu se bivši predsednik SAD Bil Klinton izvinio za njihovo ponašanje, prenela je večeras severnokorejska zvanična agencija KCNA.

Agencija navodi da je njihovo oslobađanje znak "humane i miroljubive" politike Severne Koreje.

Klinton je danas stigao u nenajavljenu posetu Severnoj Koreji, tokom koje se susreo s Kimom i sa Lorom Ling i Eunom Li, uhapšenim i osuđenim u toj zemlji, javila je ranije američka televizija Ej-Bi-Si.

"Dok traje ova potpuno privatna misija za obezbeđivanje oslobađanja dve Amerikanke, neće biti komentara. Ne želimo da ugrozimo uspeh misije bivšeg predsednika Klintona", rekao je ranije portparol Bele kuće Robert Gibs, prenosi Rojters.

Klintona su na aerodromu Sunan u Pjongjangu dočekali Jang Hjong Sop, potpredsednik prezidijuma skupštine i zamenik ministra inostranih poslova Kim Kje-Gvan.

Novinarke su uhapšene 17. marta posle ilegalnog ulaska na severnokorejsku teritoriju iz Kine. Osuđene su na 12 godina teškog rada zbog nedozvoljenog prelaska granice, "omalovažavanja" režima i zbog "teškog zločina" koji severnokorejske vlasti nisu precizirale.

Severnokorejski lider Kim Džong Il razgovarao je  danas u Pjongjangu  sa bivšima  američkim predsednikom Klintononom i o brojnim temama od obostranog interesa. 

O susretu su izvestili državni severnokorejski mediji, Radio Pjongjang i Centralna radiodifuzna stanica, javila je južnokorejska agencija Jonap.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.