Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o raketnom štitu

Brisel -- SAD i 26 članica NATO-a nisu uspeli da ubede Rusiju da prihvati postavljanje odbrambenih antiraketnih štitova u Evropi.

Na sastanku NATO-a i Rusije obe strane ostale su na starim pozicijama, iako je Vašington ponudio Moskvi da sarađuju na odbrani od pretnji od raketa dugog dometa. Rusija smatra da će postavljanje odbrambenog štita narušiti stratešku ravnotežu, ali naglašava da njen stav nikako ne znači početak novog hladnog rata.

Jap de Hop Shefer, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalni sekretar NATO-a, kaže da postoji razmimoilaženje Rusije i drugih članica Saveta Rusija-NATO. "Saveznici su i dalje ubeđeni da sistem SAD nema implikacija na stratešku ravnotežu. Deset presretača raketa neće i ne može da utiče na stratešku ravnotežu, deset presretača ne mogu biti pretnja Rusiji", kaže Shefer.

General Konstantin Tocki, ambasador Rusije u NATO-u, kaže da Rusije ne može tako lako da prihvati da se u Evropi prvi put posle završetka hladnog rata postavlju elementi od strateškog značaja. "Takođe se protivimo činjenici da je takva odluka doneta jednostrano", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.