Izvor: B92, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o otetom novinaru

Jerusalim -- Vojska islama demantovala da postoji dogovor o oslobađanju otetog novinara BBC-a.

Palestinska oružana grupa koja drži u pritvoru novinara BBC-a Alana Džonstona demantovala je da postoje dogovori za njegovo oslobađanje i saopštila da će on biti oslobođen samo ako budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Grupa koja je otela Džonstona pre tri meseca u Gazi u zamenu za njegovo oslobađanje zahteva da budu pušteni na slobodu muslimanski zatvorenici, pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šeik al Džalil Abu Katadaha.

Na snimku koji je emitovan na televiziji Al Džazira, a čija se autentičnost još ne može potvrditi, predstavnik Vojske islama Abu Katab poručio je da nije bilo dogovora oko puštanja Džonstona.

"Žalimo što ne možemo da pustimo uhapšenog novinara, ali nismo se dogovorili o tome ni s jednom organizacijom. Sve što gledate na TV ili čujete preko medija nije istina. Stvari se pomeraju, ali ćemo vas obaveštavati. Naši uslovi su poznati, a to je oslobađanje muslimanskih talaca, na prvom mestu Palestinca Šeika al Džalila Abu Katadaha, koji je uhapšen bez razloga. U slučaju da naši uslovi ne budu prihvaćeni, nećemo biti zadovoljni, a ako se situacija iskomplikuje, ubićemo novinara", kaže on.

Reagujući na snimak, predstavnik Hamasa je poručio da se čine veliki napori kako bi novinar uskoro bio na slobodi.

"Uprkos onom što je poručila Vojska islama, mi u pokretu Hamas možemo da potvrdimo da se čine jaki napore za oslobađanje novinara. To je sada prioritet, pokret na tome radi danju i noću. Nećemo nikada prihvatiti nikakvo odlaganje, pogotovo pošto smo rešili brojne probleme vezane za kriminal u Palestini", kaže on.

Novinar se prvi put posle otmice oglasio pre dve nedelje, kada je njegova video poruka emitovana na sajtu koji koriste njegovi otmičari. "Pre svega, moji otmičari se dobro ponašaju prema meni, dobro me hrane. Nisu me mučili i dobro se osećam", rekao je tada Džonston.

Džonston je otet 12. marta, na ulicama Gaze, a verovalo se da su otmičari u vezi s pokretom Hamas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.