Besplatno lečenje tumora prednost Iks noža

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno lečenje tumora prednost Iks noža

Od juče su Klinički centar Srbije i Odeljenje za neurohirurgiju i radiologiju bogatiji za Iks nož, smešten u novoizgrađeni objekat i opremljen najsavremenijim aparatom za 4D zračenje, uz svu potrebnu prateću opremu i tehnologiju. Do sada su pacijenti u Srbiji lečeni uz pomoć 2D i 3D tehnika zračenja. Lečenje onkoloških pacijenata sa zdravstvenim osiguranjem iz Srbije biće besplatno.

Onkološki pacijenti sa zdravstvenim osiguranjem iz Srbije terapiju zračenjem su do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sada u inostranstvu plaćali 20 hiljada Evra.

„Ova usluga je potpuno besplatna i o trošku našeg zdravstvenog fonda, tako da će pacijenti imati dostupne najsavremenije tehnike zračenja ovde u Kliničkom centru Srbije", kaže načelnica odeljenja, dr Biljana Šeha.

Besplatno lečenje tumora veličine do 5cm nije jedina velika prednost ovog aparata. Njegova upotreba će doprineti da pacijentu bude zračeno samo tkivo zahvaćeno tumorom, a ne i zdravi deo tkiva.

„Ovaj aparat omogućava upotrebu najsavremenijih zračnih tehnika, u smislu da isporučujemo maksimalnu tumorsku dozu, uz maksimalnu poštedu zdravog tkiva. Ono što je najveća prednost jeste praćenje pokreta tumora unutar tela i prilagođavanje zračnog polja tim pokretima, tako da se tumor zrači u realnom vremenu", kaže dr Šeha.

Prednost aparata je i da je terapija personalizovana, tj. prilagođena svakom pacijentu ponaosob, shodno stadijumu bolesti, zdravstvenom stanju i veličini tumora.

„Tako da je velika prednost da će pacijent imati najpreciznije moguće zračenje na sub-milimetarskom nivou, uz maksimalnu poštedu zdravog tkiva, što značajno utiče na kvalitet života. Takođe, uz maksimalnu isporuku tumorskih doza što će, nadamo se, maksimalno produžiti život pacijenta", kaže dr Šeha.

Nova zgrada u kojoj je Iks nož se prostire na 700 m2, u projekat izgradnje i opremanja je uloženo ukupno oko 800 miliona dinara.

Do kraja godine će u njoj biti lečeno 30 pacijenata, posle čega novi pacijenti iz Srbije mogu, uz uput i zakazivanje, doći na red.

Ukoliko to kapaciteti budu dozvolili, postoji i ideja lečenja pacijenata iz regiona, što bi ovoj ustanovi moglo da obezbedi dodatnu zaradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.