Besmrtni Čovek raketa Kim Džong Il

Izvor: Blic, 12.Jan.2012, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besmrtni "Čovek raketa" Kim Džong Il

Severna Koreja je proglasila 16. februar "Danom blještave zvezde" kako bi obeležila rođendan preminulog "velikog vođe" Kim Džong Ila, koristeći isto ime kao i balističke rakete koja je razvijena u okviru njegove politike songun - sve za vojsku.

Tokom 17 godina vlasti Kim je nadgledao razvitak vojske Severne Koreje, a posebno razvoj programa nuklearnog naoružanja i radove na izgradnji balističke rakete dalekog dometa.

Izolovana država je danas takođe saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će balzamovano telo velikog vođe trajno ležati u istom mauzoleju gde se nalazi i telo njegovog oca, osnivača zemlje i dinastije Kim IL Sunga.

"Veliki vođa drug Kim Džong Il biće položen u Kumsusan memorijalnoj palati, svetom hramu Djučea", navedeno je u deklaraciji vladajuće partije koju su objavili državni mediji, a preneo Rojters.

Djuče je zvanična državna ideologija koja predstavlja mešavinu marksizma, ekstremnog nacionalizma i ekonomske samodovoljnosti.

U deklaraciji se kaže da je Kim Džong Il imenovan za "večnog vođu partije". U Severnoj Koreji njegovog oca Kim Il Sunga posle smrti 1994. nazivaju "večnim predsednikom".

Širom zemlje biće takođe podignute statue, postavljeni portreti i izgradjene kule u nastojanju da se pojača kult ličnosti i pomogne u glatkom prenosu vlasti na naslednika Kim Džong Una.

Ogromni portreti Kim Džong Ila već postoje u gradovima, mestima i selima širom Severne Koreje. Veruje se da ima više od 3.000 takozvanih "kula večnog života" posvećenih božanskom statusu Kim Il Sunga.

Severna Koreja će 15. aprila održati grandioznu proslavu 100. godišnjice rodjenja Kim Il Sunga, sa muzičkim sletovima, festivalima cveća koje nosi njegovo ime i masovnim skupovima na kojima će se govoriti o njegovim dostignućima.

Njegov sin Džong Il je umro 17. decembra od srčanog udara. Državna žalost je trajala 12 dana, a njegov sin Džong Un, za koga se veruje da ima 28 godina, proglašen je za "velikog naslednika" i on treba dalje da vodi revoluciju i treću generaciju dinastije Kim.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan blistave zvezde za Ila

Izvor: B92, 12.Jan.2012

Pjongjang -- Severna Koreja je proglasila 16. februar "Danom blistave zvezde" kako bi obeležila rođendan preminulog "velikog vođe" Kim Džong Ila...Tokom 17 godina vlasti Kim je nadgledao razvitak vojske Severne Koreje, a posebno razvoj programa nuklearnog naoružanja i radove na izgradnji balističke...

Nastavak na B92...

"Blještava zvezda" Kim Džong Il

Izvor: RTS, 12.Jan.2012

Rođendan preminulog severnokorejskog vođe Kim Džong Ila nazvan je "Danom blještave zvezde" u znak uspomene na "velikog vođu". Balzamovano telo bivšeg vođe trajno će biti izloženo u svetom hramu Kamsusan...Severna Koreja proglasila je 16. februar "Danom blještave zvezde" kako bi obeležila rođendan...

Nastavak na RTS...

"Dan blještave zvezde" u čast preminulog vođe

Izvor: Radio 021, 12.Jan.2012

Severna Koreja je proglasila 16. februar "Danom blještave zvezde" kako bi obeležila rođendan preminulog "velikog vođe" Kim Džong Ila, koristeći isto ime kao i balistička raketa koja je razvijena u okviru njegove politike songun - sve za vojsku.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.