Berzani i Monti očekuju uspeh

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berzani i Monti očekuju uspeh

Uspon Berluskonija nameće pitanje da li će Italija dobiti dovoljno snažnu vladu koja bi nastavila da sprovodi reforme

Rim – Oživljavanje Silvija Berluskonija i rast psovačkog populističkog komičara učinili su italijanske izbore ovog vikenda potpuno otvorenim uz rastuću neizvesnost da li glasanje može da donese snažnu vladu koja je zemlji potrebna, izveštava Rojters.

Italija, treća najveća ekonomija zone evra, duboko je u recesiji koja traje 20 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a sve uzastopne vlade nisu uspele da ožive stagnantnu privredu.

Nezadovoljstvo javnosti zbog rekordne nezaposlenosti, posebno među mladima, povećanja poreza i druge ekonomske boljke, kombinovane sa nedavnim otkrićima korupcije na visokom nivou, sve je to doprinelo rastu podrške antiestablišment Pokretu pet zvezda komičara Bepe Grila.

Vešt u korišćenju interneta, Grilo je veoma aktivan obilazeći u kamperu Italiju u okviru „cunami ture“ tokom koje promuklim glasom izvikuje opscene uvrede na račun diskreditovane političke klase – dobijajući glasnu podršku velikog broja ljudi.

Neki analitičari kažu da bi on mogao da bude treća najveća partija sa čak 20 odsto podrške na izborima 24. i 25. februara, ispred Berluskonijevog Naroda slobode.

Berluskoni je najveći deo 2012. proveo u senci – braneći se od strašnih seks skandala – pošto ga je u novembru 2011, u vreme ozbiljne italijanske dužničke krize, zamenio tehnokrata Mario Monti.

Monti je odmah predstavio politiku štednje uspevajući da zaduživanja stavi pod kontrolu, čime je pobrao aplauze evropskih partnera.

Ali, milijarder i magnat medija Berluskoni uzvratio je u decembru serijom pojavljivanja na TV koja je odmah prepolovila prednost od 10 poena koju je lider centra levice Pjer Luiđi Berzani imao u odnosu na bivšeg premijera sa centra desnice.

Rođeni šoumen i majstor komunikacija, Berluskoni je uz pomoć svoje televizijske imperije počeo da vraća birače napadajući omraženi porez o nekretninama koji je zaveo Monti i obećavajući da će ljudima vratiti novac – što njegovi rivali smatraju nemogućim i čistim izbornim trikom.

Berzani, sposoban ali dosadan bivši ministar, i njegova Demokratska partija, zadovoljni prednošću koju su imali, pokazali su da nisu u stanju da dinamično uzvrate na pretnje Berluskonija i Grila.

Monti je u međuvremenu razočarao svoje evropske partnere i investitore koji su priželjkivali da se on vrati na položaj premijera. Analitičari kažu da njegovi centristi mogu da završe i ispod 12 odsto glasova.

Istraživači javnog mnjenja smatraju da je najrealniji rezultat izbora Berzanijeva vlada levog centra koja ima Montijevu podršku, ali rast Grila i Berluskonija izazivaju zabrinutost oko toga da li bi ta vlada bila dovoljno snažno posvećena reformama.

Italija bi izgubila momentum reformi vitalnih za rast ukoliko izbori ne daju jasnog pobednika, procenila je rejting agencija Standard i Purs.

„Pokret pet zvezda obezbeđuje prostor besu i frustraciji. Tradicionalne partije nisu u stanju da nagoveste bilo kakav novi kurs“, piše u komentaru na prvoj strani „Korijere dela sera“ autor Bepe Severnjini.

Masimo Franko, jedna od najcenjenijih političkih analitičara Italije, kaže Rojtersu: „Grilo je najvidljiviji znak krize političkog sistema, sistema koji je dozlogrdio ljudima... ovo je kraj sistema, ne vlade.“

Ironija je međutim da uspon Grila može više da naudi Berluskoniju nego levici i da poveća šanse stabilnije vlade Berzani–Monti.

Analitičari kažu da bi, uz pomoć Grilovog rasta na račun Berluskonija, Berzani možda bio i u stanju da obezbedi pobedu u Senatu, što je dosad bilo malo verovatno.

objavljeno: 23.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.