Berluskoni želi u novu vladu

Izvor: B92, 25.Mar.2013, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni želi u novu vladu

Rim -- Bivši premijer Silvio Berluskoni zatražio je da njegova partija bude u budućoj vladi levog centra i da predsednik Italije bude iz umerene struje.

U intervjuu za TV stanicu Kanal 5, on je postavio dva uslova za podršku novoj vladi koju bi vodio lider levog centra Pjer Luiđi Bersani.

"Treba sagledati dve, a ne jednu stvar. Pošto su rezultati izbora pokazali skoro potpunu izjednačenost dve strane, tražimo vladu koja bi uključila moju stranku Narod za slobodu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i umerenog predsednika Republike", rekao je Berluskoni.

Predsednik Italije, bivši komunista Đorđo Napolitano, koji igra ključnu ulogu u periodu političke krize u zemlji, u petak je Bersaniju dao mandat za sastav nove vlade.

Berluskonijeva koalicija je druga po snazi posle parlamentarnih izbora održanih krajem februara. Bersanijeva levica ima apsolutnu većinu samo u donjem domu parlamenta, dok u Senatu, gornjem domu, ima samo relativnu većinu.

Dva doma parlamenta u Italiji imaju istu težinu, tako da je potrebno da oba doma Bersaniju izglasaju poverenje. Bersani je rekao da će preuzeti dužnost s velikom odlučnošću i ukazao na to da se radi o teškoj situaciji.

Čim je izašao od predsednika, sastao se sa šefovima poslaničkih grupa levice u Senatu i u donjem domu, Pjetrom Grasom i Laurom Boldrini.

Bersani ima najveću teškoću da nađe saveznike u Senatu i već nedeljama pokušava da pridobije podršku Pokreta pet zvezdica (M5S), koji je na izborima bio treći, iza desnice koju predvodi bivši premijer Silvio Berluskoni.

Lider Pokreta pet zvezdica Bepe Grilo je odbio saradnju s Bersanijem, ali je juče rekao italijanskom predsedniku da M5S ipak neće glasati protiv Bersanijeve vlade. Berluskoni svakodnevno nudi Bersaniju "veliku koaliciju u interesu zemlje", ali Bersani odbija sporazum s desnicom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Berluskoni želi u novu vladu

Izvor: OkRadio.rs, 25.Mar.2013

Bivši premijer Silvio Berluskoni zatražio je da njegova partija bude u budućoj vladi levog centra i da predsednik Italije bude iz umerene struje. U intervjuu za TV stanicu Kanal 5, on je postavio dva uslova za podršku novoj vladi koju bi vodio lider levog centra Pjer Luiđi Bersani. "Treba sagledati...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.